Marianne Zwagerman8 feb '16 21:05

Column Marianne Zwagerman | #kominverzet

Auteur: Marianne Zwagerman

We moeten dus al een tijdje in verzet komen. Ik maakte tot nu toe geen spandoek. En ik ging niet de straat op. Ik keek naar de mensen die dat wel deden. Het verzet speelt zich vooral af rondom asielzoekerscentra. Ik wil mij ook best verzetten tegen die centra.

Een paar van mijn vrienden brachten hun eerste jaren in Nederland door in zo’n AZC. Ze vertellen me soms huiveringwekkende verhalen over de omstandigheden waaronder zij daar woonden. Maar goed, daar gaat het verzet niet over, het richt zich tegen de buitenlandse cultuur die de onze dreigt over te nemen.

Nou, daar vecht ik graag tegen. Wij wonen namelijk in Europa. ‘Europe, where history comes from’ zoals komiek Eddy Izzard pleegt te zeggen. Europa, waar de democratie is uitgevonden.

Maar wij vieren liever het feestje van die andere democratie. Met nog negen lange maanden te gaan zijn de Nederlandse media al totaal in de ban van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nieuwsuur zette zelfs de halve redactie in het vliegtuig om live verslag te doen van een VOORverkiezing in Iowa, een staat met minder inwoners dan de provincie Zuid Holland. Het interview met Bert en Ernie over de nieuwe mediawet op radio 1 was vorig jaar mijn mediadieptepunt maar ik nomineer Twan Huys die in Nieuwsuur live vanuit Iowa zijn Nederlandse collega’s interviewt vast als het dieptepunt van 2016.

Niet dat ik het zelf zag, ik keek uit protest op Uitzending Gemist naar een uitstekende aflevering van Tegenlicht waar nog eens op een rijtje werd gezet hoe de Amerikanen in een stompzinnige poging om hun democratie in een paar maanden te exporteren naar Irak ons allemaal in de Derde Wereldoorlog stortten.

Maar dat geeft geen deukje in ons fanship. We kopiëren nu ook al het correspondentsdiner uit het land waar buiksprekers, die alleen maar goed zijn in gedragen speeches oplezen president kunnen worden. En we zijn net bekomen van alle voor- en nabeschouwingen van de Superbowl, een finale van een sport die in Nederland niet voorkomt en waarvan geen tv kijker de spelers of de spelregels kent. Nederlandse twitteraars buitelden in tranen over elkaar heen vanwege Lady Gaga, die het volkslied voor de wedstrijd zong. “Zelfs als je geen Amerikaans bloed hebt, is de kans groot dat je kippenvel krijgt” schreef het Parool. Wij ondergingen al lang een vrijwillige bloedtransfusie en lieten onze aderen volspuiten met rommel van Starbucks, Coca Cola en McDonalds. #KomInVerzet!

Gerelateerde artikelen