Marianne Zwagerman11 apr '16 21:56Aangepast op 13 apr '16 17:13

Column Marianne Zwagerman | Facebookdemocratie

Auteur: Marianne Zwagerman

Vorige week overleed een generatiegenoot van mij. Zijn familie maakte, vanuit zijn account, op Facebook een evenement aan voor de afscheidsbijeenkomst. Zo leek het net of de overleden Facebookvriend me persoonlijk uitnodigde voor zijn eigen uitvaart. Creepy, maar ook wel efficiënt.

Op zijn account was het weer even zoals in 2009. Warmte, liefde, foto’s en herinneringen. Dingen die we tegenwoordig op whatsapp delen, al lang niet meer op Facebook. En toch zitten we massaler dan ooit op Facebook, ja ook de jongeren nog steeds bleek weer uit recent onderzoek. Facebook is een nutsvoorziening geworden. Allerlei accounts zijn eraan gekoppeld, Je kunt niet eens meer weg.

Door de opkomst van Twitter en Facebook zijn media totaal gedemocratiseerd, roep ik altijd. Iedereen heeft nu zijn eigen podium en kan gehoord worden. Maar hoe is het dan toch mogelijk dat we elkaar minder te lijken begrijpen dan ooit. Kunnen media en de politiek dan echt geen manier vinden om die democratische media goed te gebruiken en te horen wat er dwars zit bij hun kiezers, kijkers en lezers? Dat referendum heeft toch aangetoond (nog een keer) dat je met dat internet best wat voor elkaar kunt krijgen. Ik volg zelf zo’n Facebookgroep van bezorgde burgers in Hilversum die minder asielzoekers willen. De boze burger begrijpen is helemaal niet moeilijk. Het is net als bij de bakker op zaterdag, ze willen niet dat iemand voordringt of iets gratis krijgt waar zij voor moeten betalen.

De beheerders van die groep proberen het ergste gescheld een beetje te kanaliseren en de reacties samen te bossen tot iets coherents. Maar toen ze vorige week op een inspreekavond bij de gemeente een reactie wilden komen geven kregen ze vijf minuten spreektijd. Vijf! Een groep die 6.500 leden heeft! Dan héb je de mogelijkheid om met 6.500 burgers in contact te komen en dan pak je hem niet. Natuurlijk moeten bestuurders zich zelf eens achter de oren krabben hoe ze sociale media veel beter een rol kunnen geven in de lokale democratie. Een inspreekavond! Net zo muf, oldskool en achterhaald als een V&D-winkel. Misschien kan Facebook, als nutsvoorziening, iets beters ontwikkelen. Ze hebben de nagedachtenisfunctie al gebouwd. En de meld-je-veilig-bij-rampen functie. Misschien kunnen ze, in plaats van alleen maar achter geld aan te jagen en mensensmokkelaars te faciliteren ook nog iets nuttigs bijdragen aan de democratie!

Gerelateerde artikelen