Marianne Zwagerman6 jan '15 06:39

Column Marianne Zwagerman | Scalp

Auteur: Marianne Zwagerman

Ik reed laatst door Hilversum met mijn TomTom nog aan. Nou is Hilversum een vreselijk doolhof. Een verkeersdrama vol onbegrijpelijke eenrichtingswegen. Maar ik ging er naar de middelbare school en ken er elke stoeptegel en sluiproute. Ik was verbijsterd over de route die de TomTom voorstelde.

In steden die ik niet ken vertrouw ik blind op dat ding. Maar sinds mijn ritje door Hilversum weet ik beter. Dat ding schept er genoegen in je via de stomste, langste, meeste ingewikkelde route door de stad te loodsen. Waarom is dat? Vroeg ik mij af.

Datzelfde gevoel had ik laatst bij Jan Eikelboom. Ik ben altijd kritisch op deze reporter van Nieuwsuur, maar hij gaat toch maar mooi naar Syrië en andere oorlogsgebieden waar ik niet heen durf. Hij doet dat al jaren dus weet vast waarover hij praat. Tot hij in december een uitzending maakte over moslims in Nederland. Het was als mijn TomTom in Hilversum. Verbijsterend en ontluisterend slecht. Hoe kan ik in andere landen dan nog wel op hem vertrouwen?

Datzelfde is er aan de hand rondom de MH17. Wij, vooral Nederlandse nieuwsconsumenten, moeten vanaf de dag van de aanslag geloven dat de Russen het vliegtuig uit de lucht lieten schieten door de separatisten. Maar is dat wel echt zo? Rutte beloofde dat hij er alles aan zou doen om de onderste steen boven te krijgen. Maar op 26 december maakte de Britse journalist Graham Phillips een filmpje op de crashsite waar hij nog menselijke resten vond zoals een blond paardenstaartje met een stukje scalp eraan.

Eerder dook al beeld op van een vliegtuigdeur met gaten die op kogelgaten leken. Niet meegenomen door de Nederlandse onderzoekers die namens Rutte die steen gingen bovenhalen. Hoe kan dat? Als ik die vraag stel aan Nederlandse journalisten krijg ik te horen dat ik me beter in moeten lezen en dat Graham Phillips een psychopaat is die je geen aandacht moet geven. Dat kan zijn, maar liegen zijn beelden? Zijn ze in scene gezet? En zo zijn er zoveel vragen rondom de MH17 die onbeantwoord blijven.

Maar zelfs de Nederlandse journalist van het Jaar, Olaf Koens, die als een van de eersten ter plaatse was destijds, reageert als door een wesp gestoken als je doorvraagt. Ik geloof heus niet dat de TomTom mij om laat rijden omdat Shell ze daarvoor betaalt. Ik beschuldig ook geen enkele journalist van een complot. Maar ik begrijp het gewoon niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen