Marianne Zwagerman24 nov '15 06:38

Column Marianne Zwagerman | Groen

Auteur: Marianne Zwagerman

"Hoe kan het dat we het niet gezien hebben?" "Waarom hadden we geen verslaggevers in Molenbeek?" Jaja, media deden aan zelfreflectie afgelopen week.

Maar ja, de mensen die er wel zaten werden niet gehoord. Of nog erger, voor enge rechtse gekkies versleten. Arabist en journalist Arthur van Amerongen schreef in 2008 bijvoorbeeld al dat Brussel een tijdbom was, met zelfmoordaanslagen als zekerheid. Hij werd niet serieus genomen, ondanks het feit dat hij is afgestudeerd op salafisme en jihadisme.

Media zouden alle kanten van de realiteit moeten belichten maar kruipen liever in de rol van gedachtepolitie. Op dit moment acteren ze, met de NPO voorop in de fanfare, als een angstaanjagend fanatieke PR afdeling van de klimaatlobby.  Elke dag na Nieuwsuur is er propaganda-zendtijd vrijgemaakt voor de protestwandeling naar Parijs door de milieuactiegroep Urgenda. Maar daar blijft het niet bij. Maakte Sophie Hilbrand zich recent nog wekenlang zorgen om haar rimpels, nu mag ze zich elke werkdag van haar politiek correcte kant laten zien in het actieprogramma 'Nederland wordt Groen'. Maar daar blijft het niet bij, een reportage in Nieuwsuur over de waterstijging in Bangladesh, aandacht voor klimaatvoorstellen bij Pauw. Het gaat maar door.

Voorlopig dieptepunt is de journaaluitzending van zondagavond met een "fictieve reportage" over grote overstromingen in het jaar 2065. Ik ben vast ouderwets, maar ik stam nog uit de tijd waarin het journaal een baken van betrouwbaarheid werd geacht. En geen science fiction propagandakanaal van het KNMI.

Op Twitter regende het grappen over het KNMI. Ze kunnen het weer van morgen vaak al niet goed voorspellen, hoe moeten we in hemelsnaam vertrouwen op hun voorspellingen voor de komende 50 jaar? Het kwam mij op een reprimande van een fanatieke D66er te staan. Hij wil 'klimaatontkenning' strafbaar stellen. Strafbaar zelfs. Toe maar. Want oh oh, je zou eens wat anders mogen denken of zeggen dan de gedachtepolitie toestaat.

We zijn nog steeds allemaal in de ban van de angstzaaierij die in 1971 door de Club van Rome werd ingezet. Lees het uitstekende boek 'Wie is er bang voor de vooruitgang' van Jaffe Vink er maar eens op na. Hij beschrijft de zure regen en andere klimaathoaxes die we allang weer vergeten zijn.

Ik ben niet deskundig genoeg om te weten of Jaffe Vink gelijk heeft of het KNMI. Maar dat Arthur van Amerongen gelijk had weten we inmiddels wel, na een vloer vol lijken in de Bataclan. Kan iemand van de gedachtepolitie me eens uitleggen wat ze hebben bereikt met jarenlang ontkennen? En waar halen ze de arrogantie vandaan om ermee door te gaan?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen