Marianne Zwagerman14 apr '15 06:30

Column Marianne Zwagerman | Paard en Wagen

Auteur: Marianne Zwagerman

“Uw fans willen keuzes”, mailde YouTube mij. Nou nou, fans, ik heb maar liefst 11 abonnees op mijn YouTube-kanaal! Maar YouTube biedt mij binnenkort de gelegenheid om mijn “fans” een betaalde versie van mijn kanaal aan te bieden.

En dan delen we netjes de opbrengsten, zoals YouTube eerder al diverse filmpjesmakers miljonair maakte met het delen van de advertentie-inkomsten. Nou trok mijn best bekeken video, waar ik film hoe ik in Valencia mijn BNR-column opneem, 377 kijkers. Een kijkcijferhit ben ik dus niet.

Maar als ik Jan Slagter was, stapte ik direct over. Weg bij de Publieke Omroep waar hij tien jaar geleden succesvol infiltreerde met zijn Omroep Max en snel eigen, betaalde YouTube-kanalen opzetten voor de oudjes. Hij weet ze te verleiden om in groten getale lid te worden van zijn omroep, dus lid van zijn YouTube-kanaal is maar een klein stapje.

De NPO-top - die wat mij betreft al lang op non-actief gesteld had moeten worden - presenteerde vorige week nieuwe plannen. Ze willen minder oudere kijkers, is een van de ideeën. Bij commerciële omroepen zijn ze ook al allergisch voor alles wat ouder is dan 49.

Ten onrechte natuurlijk. Juist ouderen hebben wat te besteden. Een kwart van de huishoudens heeft na pensionering van de kostwinners zelfs meer inkomen dan daarvoor, las ik vorige week in het FD. En het argument van adverteerders dat oudjes zijn vastgeroest en niet meer overstappen naar wat nieuws, is van tafel sinds mijn vader een tablet heeft en mijn moeder op Facebook zit.

De NPO gebruikt een ander argument. Ze willen minder oudere kijkers om de aansluiting bij de jeugd weer te vinden. Want ze moeten alle doelgroepen bereiken. Hoe erg kan je de weg kwijt zijn? Tv kijken is voor bejaarden. Jongeren gaan dat nooit meer doen. De overheid moet dat met belastinggeld ook helemaal niet nastreven.

Het is net als die rare discussie, vorige week in Nieuwsuur, over leren schrijven met een pen. Kinderen gebruiken telefoons en iPads. Geen balpennen en vulpennen. Daardoor gaan handschriften verloren en dat schijnt Heel Erg te zijn. Accepteer gewoon de realiteit. We hoeven toch ook niet eerst met paard en wagen te leren rijden voordat we ons rijbewijs mogen halen? En oudjes zijn best flex hoor, Jan Slagter, maak een lange neus naar Hilversum en ga lekker betaald online.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen