Marianne Zwagerman28 apr '15 06:40

Column Marianne Zwagerman | Chocoladeoorlog of ondergang?

Auteur: Marianne Zwagerman

Als werknemer kan je niet zoveel doen tegen aandeelhouders die je bedrijf leegvreten. Het is natuurlijk zuur voor de V&D-medewerker die thuiskomt na een lange dag tegen minder loon in een lege winkel rondhangen om te moeten lezen dat de grootste aandeelhouder net een huis kocht voor 20 miljoen euro. Maar zo zijn de wetten van het kapitalisme en zo lang alle andere systemen minder goed werken kan je daar niet tegen zijn.

Anders dan de V&D-winkeljuf hebben journalistieke medewerkers toegang tot de publieke opinie. Bovendien worden ze door een redactiestatuut beschermd en kunnen ze –vrij van de invloed van directie en aandeelhouders - opschrijven wat ze willen. Van die vrijheid maken ze vrijwel nooit gebruik. Toen het toenmalige PCM werd kapotgemaakt door aandeelhouder APAX roerden de hoofdredacties van de Volkskrant, Trouw en het Parool zich niet of nauwelijks.

Ook bij de regionale kranten van Wegener was er geen oorlogstaal op de krantenpagina’s toen de vorige aandeelhouder, Mecom, het bedrijf een flinke zet naar de afgrond gaf. Over het huidige gedonder binnen de Telegraaf Media Groep lazen we tot nu toe ook weinig in hun eigen vlaggenschip. Een door het ANP overgetikt bericht van Quote waarin over het ontslag van hoofdredacteur Sjuul Paradijs werd gespeculeerd kwam automatisch op de Telegraaf site maar verdween al binnen een half uur.

In de krant stond vorige week alleen een braaf verslagje van de aandeelhoudersvergadering. Columnist Rob Hoogland mocht gisteren de kooltjes uit het vuur halen met een column over persvrijheid en macht van krantendirecties. Waar de chocoladeletters van de krant meestal nog al duidelijk zijn, was dit een vaag verhaal dat voor de gemiddelde Telegraaflezer uit de lucht kwam vallen. Die weet niet dat de bijna voltallige redactie zich vorige week in een motie uitsprak tegen plannen om de krant op te knippen.

De vraag is nu of Sjuul de oorlog in zijn krant aandurft met grootaandeelhouder Frank Botman. In een bloedige strijd tussen Botman en die andere roofaandeelhouder, Marcel Boekhoorn, bleek voor de rechtbank in 2011 dat Botman TMG van de beurs wil halen en opknippen. Dat lukte tot nu toe niet. En dus probeert hij nu via de door hem neergezette CEO zijn plannen door te drukken. De lezer boeit dat niks. En dat is precies het dilemma van Sjuul. Wordt het oorlog of ondergang?

Gerelateerde artikelen