Marianne Zwagerman22 sep '15 07:26Aangepast op 22 sep '15 11:08

Column Marianne Zwagerman | Feitenvrij

Auteur: Marianne Zwagerman

Een interessante oproep op de voorpagina van Trouw zaterdag van Kim Putters, de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. “Bij bedrijven is de medezeggenschap vaak beter geregeld dan in de politiek” stelde hij.

De procedures op lokaal niveau zijn totaal ongeschikt om inspraak mogelijk te maken door de buren van de asielzoekerscentra die her en der in noodtempo uit de grond worden gestampt. Putters pleit dan ook voor een vernieuwing van het democratisch proces.

Tijdens de algemene politieke beschouwingen hoorde ik geen enkele politicus deze buitengewoon zinnige suggestie doen. Nee, die applaudisseerden voor de gemeenten die de snelle opvang van asielzoekers regelden. Alleen VVD voorman Halbe Zijlstra wond zich in de Kamer op over het wegwuiven van de zorgen van omwonenden. En Geert Wilders uiteraard, die een tirade afstak over de testosteronbommen die onze grenzen over trekken waarna geen vrouw meer veilig over straat kan.

Hij had het nog niet uitgesproken of media buitelden al over elkaar heen om hem belachelijk te maken. ‘De testosteronbom bestaat niet’, kopte Vrij Nederland al dezelfde middag. Een feitelijke onderbouwing ontbrak helaas. Marianne Vaatstra en de Griekse Oudheid werden erbij gehaald. Ook in alle stukken over de uitspraak van Wilders in de kranten ontbraken feiten. Maar ik zou wel eens willen weten hoe het echt zit.

Zijn er meer aanrandingen en verkrachtingen in en om asielzoekerscentra? Nieuwsuur liet eerder deze maand bewoners van Enschede aan het woord die zich zorgen maken over de veiligheid van hun naar school fietsende dochters. Gevolgd door een wethouder die zeker wist dat niemand zich zorgen hoefde te maken. Als kijker bleef ik achter met de vraag: Wat is waar?

Ik heb niks aan feitenvrije journalistiek. Maar feiten en cijfers zijn er blijkbaar niet. Ik vroeg het op Twitter aan politici, aan het CBS en aan Vluchtelingenwerk. Niemand kon me iets vertellen over misdaadcijfers rond asielzoekerscentra. Blijkbaar wordt het niet bijgehouden. Of doet niemand aangifte. Of er zijn simpelweg geen incidenten. Maar hoe neemt de politiek dan besluiten? Hoe garanderen ze de veiligheid? Ook feitenvrij? Het AD berichtte vorige week over bende-oorlogen en grootschalige verkrachtingen in Duitse asielzoekerscentra. Is het 200 kilometer verderop dan zoveel anders?

Dat politici feitenvrij besluiten nemen is ergerlijk. Dat journalisten ze er mee weg laten komen is nog erger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen