Marianne Zwagerman15 sep '15 06:30

Column Marianne Zwagerman | Wereld

Auteur: Marianne Zwagerman

Toen we nog niet wisten dat de “Arabische Lente” zou leiden tot de meest afschuwelijke oorlogen in bijna alle landen waar ze doorbrak noemden we die ontwikkeling ook wel liefkozend “Facebook revolutie”.

De revolutie als een soort project X. We vonden het winst. De democratisering van de media was ook eindelijk in die landen een feit. Facebook en Twitter faciliteerden het protest en werden de platformen waar mensen demonstraties konden organiseren. Power to the people. Ja. Maar inmiddels bieden ze ook power to the mensensmokkelaars en de jihad ronselaars. In het recente jihadproces in Den Haag werd de rol van Facebook in het verspreiden van de terreur maar weer eens duidelijk.

Er wordt met wat verbazing gekeken naar de selfies die bootvluchtelingen maken. Het strookt niet met ons beeld van de oorlogsvluchteling, waarvan we verwachten dat ze alles van waarde achterlieten om het vege lijf te redden. Maar de smartphoon met Facebook app is onmisbaar bij hun tocht. De oorlog in Syrië is al een paar jaar aan de gang, maar nu pas wordt Europa overspoeld door vluchtelingen en migranten. Niet omdat het geweld ineens is opgelaaid, dat is al jaren heftig. Nee, het werd goedkoper en het is via Facebook heel eenvoudig om met mensensmokkelaars in contact te komen.

West Europeanen meten zichzelf een schuldgevoel aan over de oorlog en het lot van de vluchtelingen. Maar hoe zit het eigenlijk met het geweten van Mark Zuckerberg? Zijn missie is giving people the power to share and make the world more open and connected. Maar de wereld werd niet alleen more open and connected. De wereld kwam in beweging. Hele bevolkingsgroepen zijn on the move. En terwijl de West Europeanen met man en macht werken aan het in goede banen leiden van de opvang telt Zuckerberg zijn geld. Elke minuut kan hij 2 miljoen dollar toevoegen aan zijn privé vermogen van 40 miljard dollar.

De marktwaarde van Facebook is meer dan 250 miljard dollar en groeit nog elke maand. Om het even in perspectief te plaatsen, Merkel legt dit jaar 10 miljard euro opzij voor de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen in Duitsland. Ik ben een fan van kapitalisme, maar doe wel een beroep op Zuckerberg om ook eens mee te denken over oplossingen. In deze wereld die van iedereen is.

Gerelateerde artikelen