Marianne Zwagerman18 aug '15 06:54

Column Marianne Zwagerman | Streetwise

Auteur: Marianne Zwagerman

“Je moet niet streetwise willen doen in een straat waar je nooit komt”. Deze prachtige waarheid schreef de ombudsman van NRC zaterdag in de krant. Inderdaad precies waar zijn krant de fout in ging toen ze vanuit hun Delfts blauwe straatje met grachtenhuisjes populair over negers deden in de kop van een boekbespreking.

Lekker stout de vette ‘Nigger, are you crazy?’ kop boven het stuk. Met een plaatje erbij, duidelijk gemaakt door een totaal naïeve tekenaar, die donkere mensen alleen uit een stripboek kent. Een ‘betraande Sjimmie, compleet met dikke rode lippen’, zoals de ombudsman dat omschreef. De krant benadrukte nog maar eens dat er geen lezersbrieven over het artikel waren binnengekomen. De ophef erover was ontstaan op sociale media om uiteindelijk via The Washington Post Nederland te bereiken. Boze Amerikanen op de stoep!

In 2008 was er helemaal geen ophef. Toen plaatste NRC een veel heftiger afbeelding, van een negerin, compleet met kroeskop en dikke lippen, die met blote borsten in een rieten rokje danst boven een pan op het kampvuur. Geplaatst bij een onschuldig verslagje over een marktkoopvrouw uit de Bijlmer die geneeskrachtige kruiden uit Suriname verkoopt. De journaliste Anna van den Breemer schrok zich dood toen ze destijds de naakte negerin bij haar verhaal in de krant zag, meldde ze gisteren op Twitter. En de door haar geïnterviewde vrouw was woedend. Maar verder gebeurde er niets. Niemand boos. Niemand beledigd. Geen onderzoek door een commissie van de Verenigde Naties. Het artikel werd niet opgepikt door mensen die niet in Delfts blauwe huisjes wonen.

Bij gebrek aan pepernoten grijpen aandachtverslaafde activisten deze zomer alles aan in hun niet aflatende ijver om de Amerikaanse hypergevoeligheid op het rassenonderwerp in Nederland te importeren.

Veel interessanter dan het oordeel van een Amerikaanse krant is de nieuwe clip van de Nederlandse rapper Fresku “Zo doe je dat” waarin hij uitlegt hoe je als nigga in Nederland je airplay regelt. Hilversum wil alleen maar blanke rappers, is zijn aanklacht. Hilversum wil geen negerherrie op de radio. Een miljoen views op Youtube, maar geen airplay. “Onzin” briest Hilversum terug. “We hebben toch FunX, daar draaien we die muziek wel.” Wat heerlijk overzichtelijk, een apart hoekje voor negers en hun muziekjes. Zodat Giel Beelen en zijn collega’s lekker streetwise kunnen blijven in hun eigen straatje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen