Marianne Zwagerman4 aug '15 06:49

Column Marianne Zwagerman | Stroopwafel

Auteur: Marianne Zwagerman

De bouwvak verdwijnt. Vakbond FNV pleit daar al een tijd voor, want vooral jonge werknemers willen vakantie kunnen nemen wanneer ze zelf zin hebben, in plaats van in een door de baas vastgestelde periode. De werkgevers zijn al om want ongeveer de helft van de bouwbedrijven werkt dit jaar gewoon door tijdens de bouwvak. Ik pleit hartstochtelijk ook voor de afschaffing van de komkommer, met bijbehorend ‘nieuws’.

Vorig jaar werd de nieuwszomer ‘gered’ door de MH17 maar ook zonder grote ramp is het totaal achterhaald om te doen alsof er in de zomerperiode niets nuttigs te melden is door de nieuwsrubrieken en kranten. In de meeste nieuwsorganisaties is er een dagelijks gevecht om zendtijd en millimeters. Er is altijd te weinig ruimte om al het nieuws en vooral de duiding kwijt te kunnen.

De hoofdredacteur van het Vlaamse VRT journaal Björn Soenens heeft het hijgerig brengen van kleine nieuwsfeiten losgelaten. Zijn journaal wil de wereld uitleggen aan mensen, ze slimmer maken. Hij streeft naar betere burgers, die kritischer in de maatschappij kunnen staan. Hij wil impact journalistiek bedrijven, geschiedenissen vertellen en het documentaire karakter van het nieuws verhogen. En, zoals hij dat noemt ‘constructive news’ brengen. Ook, vooral laten zien wat er goed gaat. Zodat mensen de weinige dingen die slecht gaan in de wereld weer in perspectief kunnen plaatsen. Zijn journalisten kunnen daardoor hun dossierkennis benutten. Eerst mochten ze alleen ‘what happenend” vertellen maar nu is er bij de Vlamingen ook tijd om het uit te leggen.

Het lijkt me dat juist in de nieuwsluwe zomerperiode media zijn voorbeeld zouden volgen, maar nee, wij krijgen rare gedrochten voorgeschoteld zoals de zomercolumns in het NOS journaal. Geleuter over stroopwafels en broodjes braadworst door correspondenten die hopelijk toch ook nog wel iets nuttig te melden als de temperatuur boven de twintig graden komt. Zo jammer dat al hun kennis onbenut blijft.

De Volkskrant lijkt het beter aan te pakken. Hoofdredacteur Phillipe Remarque kondigde gisteren aan dat zijn krant zich de komende weken buigt over de vluchtelingencrisis in Europa. Ze gaan niet alleen kijken hoe Europa omgaat met de vluchtelingen, maar verkennen ook de mogelijkheden om het anders te gaan doen. Misschien kruipen ze daarmee half op het pluche van de overheden, maar dat altijd nog liever dan in een stroopwafelkraam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen