Marianne Zwagerman21 jul '15 06:30Aangepast op 21 jul '15 09:14

Column Marianne Zwagerman | Reddingsboei

Auteur: Marianne Zwagerman

Henk Hagoort mag graag naar het buitenland wijzen bij kritiek op zijn publieke omroep. “De NPO is de goedkoopste publieke omroep van Europa”, is een debattechniekje dat hij nogal eens uit de kast haalt. Nu is op dat argument van alles aan te merken, want statistiek is geduldig, maar los daarvan is het misschien verstandig dat Hagoort zijn buitenlandse collega’s voortaan minder gretig als voorbeeld noemt. Want in de ons omringende landen is ook nogal wat aan de hand bij de publieke omroeporganisaties.

Zelfbenoemde beschaafde mensen voeren in discussies over omroepbezuinigingen altijd aan dat een fatsoenlijk land een publieke omroep moet hebben. “Het BBC model”, wordt dan altijd geprezen. Maar juist die Britse omroep ligt in eigen land nu behoorlijk onder vuur. Vanuit de politiek zwelt de kritiek aan op de kijkcijferhonger van de omroep die in ons land zo chic wordt gevonden. De BBC zendt bijvoorbeeld de talentenjacht van John de Mol, the Voice, uit. In Nederland is het toch al een paar jaar redelijk ondenkbaar dat deze show bij een publieke omroep onderdak zou vinden. Ook het inmiddels –wegens wangedrag van de presentator- gestopte autoprogramma TopGear zit in Nederland bij Veronica, niet bij de Tros.

De schimmige lijstjes in Hilversum met tv-talenten die meer verdienen dan de minister-president kennen ze in London ook. Salarissen –bekostigd met belastinggeld- tot wel vijf miljoen pond per jaar worden door de BBC weggepoetst en verstopt in andere kostenposten. Dat doet me denken aan de halsstarrige weigering van Hagoort om de bonnetjes van zijn programma’s op tafel te leggen. De Britse minister van Cultuur pikt het niet langer en kondigt een reorganisatie van wortel tot tak aan bij de omroep. Datzelfde deed de Vlaamse minister van Media. Hij vindt dat de publieke omroep, de VRT,  de mediasector beter moet ondersteunen. "Vroeger mocht de VRT de markt niet verstóren, nu vragen we om de markt ook te versterken", vindt de minister terecht.

De baas van onze publiek omroep mocht daarentegen vorige maand op een congres nog zijn totale gebrek aan maatschappelijk besef etaleren. Gevraagd naar zijn visie op de benarde positie van journalistieke bedrijven in Nederland was zijn antwoord: “De publieke omroep is zelf bezig om naar de overkant te zwemmen. En daar hebben we geen drenkeling om onze nek bij nodig.” Hoe fatsoenlijk is dat?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen