Marianne Zwagerman9 dec '14 06:47

Column Marianne Zwagerman | Gebelgd

Auteur: Marianne Zwagerman

Surinamers en Antillianen kunnen veel leren van Belgen. Die lachen minzaam om de grapjes die Hollanders maken over hun vermeende gebrek aan intelligentie, maar nemen ondertussen onze halve mediawereld over.

NRC had al jaren een Vlaamse hoofdredacteur, maar sinds vorige week ook een Belgische eigenaar, het Mediahuis. En daarmee komt tweederde van de betaalde oplage van Nederlandse kranten in Belgische handen. Want Christian van Thillo bouwt met zijn Persgroep al jaren aan zijn media-imperium in ons land. Deze onopvallende Belg is eigenaar van 51 procent van de kranten die in Nederland worden verkocht. Dat wil zeggen, als hij van de ACM toestemming krijgt om de regionale Wegener dagbladen in te lijven. Eerder kocht Van Thillo al het AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, Q Music, Intermediair en sites als Tweakers en Nationale Vacaturebank.

Is het erg dat onze nieuwsvoorziening grotendeels in Belgische handen is? Nee, waarschijnlijk is dat niet erg. Van Thillo houdt van kranten en onder zijn leiding werden de voormalige PCM dagbladen​ beter. Bovendien beschermen hun krachtige redactiestatuten tegen inmenging. Veel erger waren de Britse sprinkhaaninvesteerders die voor Van Thillo de krantenbedrijven leegvraten.

Wel erg is dat de politiek Nederlandse mediabedrijven heeft uitgerookt door ze het groeien onmogelijk te maken. Tot 2011 was er een tijdelijke wet mediaconcentratie die in het leven werd geroepen om te voorkomen dat de Telegraaf Media Groep kon groeien. Deze tijdelijke wet moest bescherming bieden tegen een te grote concentratie van opiniemacht op de nieuwsmarkt. Dankzij deze wet kon TMG bijvoorbeeld niet de Wegenerkranten kopen waardoor ze naar het Britse Mecom gingen met desastreuze gevolgen voor de titels. Ook mocht TMG lange tijd zijn minderheidsbelang in SBS niet uitbreiden; de zenders zijn nu in Finse handen.

De gevreesde mediaconcentratie die de wet trachtte te voorkomen is er nu alsnog. Alleen in handen van een vriendelijke buitenlander. En niet van die enge Telegraaf. Het bedrijf dat dingen schrijft en verkondigt die de gemiddelde hardwerkende Nederlander denkt, maar waar Haagse fatsoensmensen van gruwen. En zo is het ze gelukt om een bedrijf te dwarsbomen. In het FD stond vorige week een analyse waaruit bleek dat met 275 miljoen euro de beleggers het mediabedrijf ruim 20 miljoen euro lager waarderen dan het eigen vermogen van TMG. Klaar dus om ook ingelijfd te worden door een buitenlandse koper. Allee, wij wonen in een land waar de politieke macht is misbruikt om het geluid van de massa klein te houden. Mooier kan ik het niet maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen