Marianne Zwagerman18 nov '14 06:35

Column Marianne Zwagerman | Hipstermacht

Auteur: Marianne Zwagerman

Bent u graag machteloos? Nee toch? Me machteloos voelen is misschien wel de rottigste emotie die ik ken. Iedereen zou machtig moeten willen zijn. Toch heeft macht ten onrechte een slechte naam, omdat het in de volksmond vaak wordt gekoppeld aan misbruik. Macht is juist een van de meest positieve woorden die ik ken. Macht betekent onafhankelijkheid, vrijheid, en denken in oplossingen in plaats van dat slachtoffergedrag waarin we ons in Nederland steeds gretiger wentelen.

Zeker onder vrouwen verdient macht een betere reputatie, want juist die mensensoort rent er nog steeds te vaak voor weg. Het aantal vrouwen aan de top in het bedrijfsleven is maar liefst gestegen naar vier las ik laatst. Dat wil zeggen, vier vrouwen als CEO van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf. In de lagen daaronder zit er wat meer vaart. Het CBS becijferde dat vrouwen onder de 35 al vrijwel net zoveel verdienen als mannen. Die hoeven de macht dus alleen nog maar te grijpen.

Het is wel fijn dat Opzij probeert om macht een betere naam te geven onder vrouwen. Alleen de manier waarop ze dat doen, daar ben ik niet zo blij mee. Gisteravond hesen zij weer de machtigste vrouw van Nederland op het podium. Sinds ze Agnes Jongerius op die troon takelden ben ik al afgehaakt. Het jaar daarvoor was de winnares toenmalig koningin Beatrix. Ook al zo discutabel. Macht die is aangeboren belonen, hoe niet-inspirerend is dat voor andere vrouwen? Echte macht behoeft geen verkiezing. Het is zoals Margaret Thatcher zei: being powerful is like being a lady. If you have to say you are, you aren’t.

Zondagmiddag slenterde ik door London en zag dat er nergens licht brandde in de skyscrapers in the city. Toen ik aan het einde van middag terugkwam in mijn hipsterhotel in de naastgelegen hippe wijk Shoreditch was er geen plekje meer vrij in de lounge die als een gezellige huiskamer is ingericht. Op de banken en fauteuils zaten tientallen hipstermeisjes  en hipsterjongens met stevige baarden en hun lange haren in moeilijke knotjes boven op hun hoofd druk te tikken op hun macbooks. Of ingewikkelde gesprekken te voeren over de code van websites of de inrichting van hun pop-up veganistische vapour shop.

Stop maar met je achterhoedegevecht beste Opzij. De twintigers van nu hebben een hele ander definitie van werken en macht. Die meten macht helemaal niet meer af aan de parameters die Opzij gebruikt. En hebben al helemaal geen verkiezing meer nodig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen