Marianne Zwagerman11 nov '14 09:08Aangepast op 11 nov '14 10:02

Column Marianne Zwagerman | Angst en feiten

Auteur: Marianne Zwagerman

We willen alle risico's en ongemakken van het leven uitbannen, maar het leven is niet elke dag leuk, of je nou in een verzorgingstehuis zit of niet.

De feiten voerden een moedige strijd tegen de beeldvorming, geholpen door de verantwoordelijke politici, die ondanks tragedies in hun familieleven probeerden het grote geheel over het voetlicht te brengen. Maar van de urine langs de enkels van mevrouw van Rijn was simpelweg niet te winnen. Ik leef met u mee mevrouw van Rijn, en hoop van harte dat het niet te vaak gebeurt.

Leven is niet elke dag leuk. Niemand heeft ons dat ooit beloofd ook. Maar we willen in ons rubberentegelparadijs alle risico’s en ongemakken van het leven uitbannen. Kinderen moeten helmpjes dragen op de fiets; pillenslikkers op dancefeesten moeten toegang hebben tot gratis water want oh, oh, je zou eens een gat in je hoofd vallen of een bad trip hebben.

Van leven word je oud en lelijk en krakkemikkig en soms ook wel eens ongelukkig. Je loopt schrammen en bulten op en af en toe loopt er pis langs je enkels en dan ga je dood. Waarom maken we daar ineens zo’n drama van?

Natuurlijk was het een prachtige scoop van het AD. Maar de rest van media rent er dan weer hijgend achteraan om het verhaal verder op te blazen. Zo dragen media bij aan de angst voor oud en ziek worden. Die angst heeft een direct effect op de toename van het aantal euthanasiegevallen las ik in Trouw in een interview met ethicus Theo Boer. In diezelfde krant zei hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers dat we trots mogen zijn op de kwaliteit van de Nederlandse ouderzorg. We verzorgen onze ouderen goed, maar blazen de incidenten op.

Staatssecretaris van Rijn reageerde zondag op de kritiek op zijn optreden bij Pauw. Hij draait er niet omheen dat er dingen beter moeten. Veel gebouwen zijn oud bijvoorbeeld. Dat zal best. Maar ben je wel eens bij een thuiswonende hoogbejaarde over de vloer geweest? Die hebben ook geen jacuzzi in de tuin hoor.

“Waarom huurt die van Rijn met zijn dikke salaris geen verpleegster in?” las ik in een van de commentaren. Moet een privéverpleegster dan nooit slapen, eten, of naar de wc? 24 uur toezicht is er niet eens in een gevangenis. En als die thuiswonende oudjes het allemaal zoveel beter hebben dan mensen in een verzorgingshuis, waarom is er dan een radio en tv
 

Zullen we gewoon weer even teruggaan naar de feiten?

Dank, ook namens de buurvrouw.

Gerelateerde artikelen