Marianne Zwagerman14 okt '14 06:37

Column Marianne Zwagerman | Crimineel

Auteur: Marianne Zwagerman

Sorry, ik kom een beetje gehaast de studio binnenrennen, want ik moest mijn neus nog even poederen. Het is namelijk een kwestie van tijd voordat BNR naar TV gaat, en als vrouw kan je dan maar beter voorbereid zijn. Ja, TV. RTL jaagt op ons.

Hun zakennieuwszender RTL Z wordt binnenkort losgekoppeld van RTL7 en gaat op een eigen kanaal een volwaardige nieuwszender worden. En daar past BNR best leuk bij, hebben ze bij RTL bedacht. En dus willen ze ons kopen zei Harm Taselaar, de hoofdredacteur van RTL Nieuws in het vakblad Broadcast Magazine.

Maar ik wil de eigenaren van BNR, de FD mediagroep, dringend ook nog een andere route aanraden. Gisteren maakte staatssecretaris Sander Dekker zijn plannen bekend voor de publieke omroep. Vanaf 2016 kunnen ook andere partijen dan de bestaande publieke omroepen geld en zendtijd krijgen voor programma’s. En dat is enorm goed nieuws. Eindelijk eens de kans om wat te toen aan de eenzijdigheid van de publieke omroep. Voorheen moest je eerst een nieuwe omroep oprichten. Een heel gedoe, ik weet er alles van. Ik stond aan de wieg van de twee meest recente nieuwkomers, WNL en PowNed. Wij voerden toen nog als motivatie aan dat het rechtse geluid ontbrak in Hilversum.

Maar links en rechts zijn achterhaalde begrippen. Er ontbreekt iets heel anders. Ambitie en zakelijk inzicht. Er is een oververtegenwoordiging van kunst, onderwijs, gezondheidszorg, politiek en wetenschap in de programma’s. Ook in de populaire talkshows. Ondernemers zien we vrijwel nooit. Ik heb het niet geturfd maar zie 1.000 keer vaker een asielzoeker dan een ondernemer op de publieke omroep.

Bedrijven -instellingen die winst willen maken- zitten bij de publieke omroep per definitie in het verdachtenbankje. Winst maken en geld verdienen is vies en bedrijven en mensen die dat nastreven worden als misdadigers behandeld. Ze komen alleen in de spotlights bij consumentenprogramma’s als Radar en Kassa. Of topmannen worden in Nieuwsuur op de knieën gedwongen door Mariëlle Tweebeke als er weer eens een schandaal te duiden is of een gescript mea culpa moet worden uitgesproken. Als je alleen de publieke omroep raadpleegt zou je gaan denken dat alle ondernemers crimineel zijn.

Waar is de bewondering in Hilversum voor al die ondernemers die onze economie draaiend houden? Die de banen creëren? De innovatie in de praktijk brengen. Of nee, bewondering hoeft niet eens. Nieuwsgierigheid is al voldoende. Als het maar positieve nieuwsgierigheid is. Gewoon zoals Paul van Liempt het hier op de zender elke dag doet. Hoe moeilijk kan het zijn. Hilversum! We komen eraan!

Gerelateerde artikelen