Column Marianne Zwagerman | Drukpersen
Als je tien jaar later dan de rest met iets nieuws komt zou ik er wat nonchalanter over doen.
Zoals een vrouw een compliment incasseert voor die bizar dure nieuwe jurk waarin ze na een gruwelijk crashdieet naar een feestje gaat. “Oh, dit ding, hing al jaren in de kast hoor.” Of zoals een man die een wind laat in een volle lift (ja, want dat zijn altijd mannen, vrouwen zijn niet zo schaamteloos). Doen alsof je neus bloedt en star voor je uit hummen.
Maar nee, zo pakt De Telegraaf het niet aan. Zij tellen al ruim een week af. Met grote pagina’s in de krant die over zichzelf gaan. Want ja, de grootste krant van Nederland gaat deze week dan toch eindelijk naar tabloid. 10 jaar nadat Het Parool ze al voor ging, snel gevolgd door alle andere kranten in Nederland. Maar de Telegraaf doet nog alsof het een huzarenstukje is. Er moesten drukpersen worden aangepast. Vormgevers braken zich maandenlang het hoofd over de chocoladeletters. En daar vermoeien ze ons als lezers dus al dagen mee. Met pagina’s uit een vorig decennium. Er is zelfs een tv-commercial waarin ons wordt voorgedaan hoe we straks nog altijd de vis in de kleine krant kunnen verpakken.
De Volkskrant had het vorige week ook uitbundig over zichzelf. Met een dubbele voorpagina. Maar goed, die hadden dan ook een innovatie te melden die wel bij dit decennium past. Ze lanceerden hun nieuwssite en apps waarmee het veel makkelijker wordt gemaakt om hun artikelen digitaal te lezen. Tegen betaling. Met lekker veel mogelijkheden voor lezers om de stukken te delen via sociale media.
En daarmee zitten ze bovenop de trend die de toekomst van de nieuwsorganisaties-die-we-vroeger-kranten-noemden gaat bepalen. Anders dan uitgevers veel te lang bleven geloven, zijn consumenten namelijk best bereid om voor nieuws op internet te betalen. Laten we niet vergeten dat er zelfs vandaag nog ruim 2,5 miljoen kranten werden verkocht. Wij zijn het betalen voor nieuws niet verleerd, we willen alleen dat het beter wordt aangeboden. Zoals de Volkskrant dat nu doet. En het Financieele Dagblad. En via Blendle steeds meer kranten en tijdschriften.
Voor De Telegraaf is de toekomst daar rooskleurig. Zij zijn met afstand de meest succesvolle krant op internet en hebben dus de meeste klanten in hun winkel om artikelen te kopen. Want ook bij De Telegraaf kan je al een tijdje tegen betaling alles lezen als je geen papieren krant meer wilt.
Daarom een laatste tip voor de chocoladefabriek van Sjuul Paradijs. Nu niet meer in drukpersen investeren. Maar aan de slag met het succesvol maken van je digitale contentwinkel.