Marianne Zwagerman23 sep '14 06:57

Column Marianne Zwagerman | Wijde Broek

Auteur: Marianne Zwagerman

Weinig ergert mij meer dan politiek correcte media. Politieke correctheid is een ziekte waaraan nogal wat media lijden. Het veroorzaakt een enorme kloof tussen het kleine groepje mediamakers en opinieleiders en de gewone mensen in de straat.

Gelukkig hebben we sinds 10 jaar de website GeenStijl, die vrijwel eigenhandig het klimaat veranderde in Nederland. En langzamerhand zijn ook andere media wat realistischer geworden in hun opinie en verslaggeving, bijvoorbeeld als het gaat over immigratie en integratie. Maar we zitten nog wel even vast aan de naweeën van de afschuwelijke knuffel- en theedrinkcultuur van de afgelopen decennia. Politici worstelen met het vinden van de juiste stoere toon die tegenwoordig van ze verwacht wordt, zonder direct alle nuance uit het oog te verliezen en Wilders na te praten.

Meer nog dan politici moeten media een leidende rol nemen in het ontwikkelen van een nieuwe toon. De journalistiek, krantenredacties voorop, wordt een belangrijke rol toegedicht bij het bewaken van de democratie. Maar nog meer dan dat zijn ze dragers van onze cultuur. En onze cultuur verandert. We zijn geen kaaskoppen meer, met een bevolking die al meer dan 1 miljoen moslims telt.

GeenStijl was de eerste die hardop durfde te zeggen wat de gewone Nederlander denkt. Maar de gewone Nederlander is veranderd. En de vraag is hoe media zich aan moeten passen aan die nieuwe realiteit. Het Parool is het aangewezen medium om dat uit te vinden. De Telegraaf kan nog wel even vasthouden aan stroopwafels, Zwarte Piet en met z’n allen achter Oranje. Maar Het Parool kan zich dat niet meer veroorloven. Sinds 2012 wonen er meer allochtonen dan autochtonen in Amsterdam en Het Parool zal de verbinding moeten zoeken als ze nog een tijdje willen voortbestaan.

Zaterdag sloeg de Amsterdamse krant de plank helemaal mis in een artikel over straatintimidatie. In gewone mensentaal: kutMarokkaantjes die vrouwen op straat voor hoer en ander fraais uitschelden. In een artikel met de kop “Lekker sletje slaat terug” stond het opmerkelijke advies aan vrouwen om de belagers in het Arabisch aan te spreken en een wijde broek en hooggesloten jas te dragen. Want dan heb je er minder last van.

Ik zal hooggehakt en kek gerokt door de stad blijven wandelen zolang het weer en mijn lijf dat toelaten. Ik weet zeker dat Paroolhoofdredacteur Barbara van Beukering datzelfde zal doen. Aan haar de taak om ondertussen uit te vinden hoe je kunt switchen van de uitstervende naar de nieuwe Nederlander.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen