Marianne Zwagerman23 dec '14 07:25

Column Marianne Zwagerman | Integratieprobleem

Auteur: Marianne Zwagerman

Voor mensen die zichzelf te beschaafd vinden om toe te geven dat ze soapseries kijken, is de politiek uitgevonden. Zo kunnen ze, ‘tuttuttut’ hoofdschuddend, zich laven aan dezelfde ingrediënten. Spannende verhaallijnen, roddels, persoonlijke vetes en cliffhangers.

Journalisten hebben in deze real life soap hun eigen rol. Ze schrijven een deel van het script. Al dan niet bewust in opdracht van de hoofdrolspelers. De politiek commentator van de Tros, Kees Boonman, gaf vorige week tijdens de Haagse onderhandelingen een mooie waarschuwing af. Gevraagd naar zijn voorspelling over de afloop van de kerstcrisis zei hij: “Je moet in deze fase niet luisteren naar parlementair journalisten, die worden allemaal gemanipuleerd.” Niet veel later zag ik Frits Wester glunderend live in beeld een SMS'je voorlezen vanaf zijn telefoon. “Ik krijg net een berichtje vanuit het Torentje. Ze komen eruit!”, juichte hij met rode wangen van trots vanwege zijn eigen belangrijkheid.

Je moet je sowieso afvragen wat al die RTV-journalisten daar 50 uur lang stonden te doen op het Binnenhof. De volgende dag citeerden ze allemaal uit de reconstructie van de Volkskrant. Oude rot Jan Tromp stond niet tussen de troepen, maar sloop via de tuin van de buurman bij Adri Duivesteijn naar binnen voor een verhaal met nieuwswaarde in diezelfde krant. Journalistiek handwerk zoals het bedoeld is. Maar de gemiddelde journalist is niet beter dan de gemiddelde werknemer. Liever lui dan moe. Liever elkaar allemaal nakakelen dan zelf op onderzoek uitgaan.

Dat deden ze vorig jaar met het verhaal uit Trouw over de shariadriehoek in de Schilderswijk. De journalist - of moeten we hem getalenteerd romanschrijver noemen? - die het artikel schreef is inmiddels genadeloos ontmaskerd. Er was een 107 pagina’s dik onderzoeksrapport nodig om aan te tonen wat de oplettende twitteraar allang wist. Perdiep Ramesar mocht in zijn krant meer dan honderd verhalen uit zijn duim zuigen. De hoofdredactie was te druk met reorganiseren om op de kwaliteit van de krant te letten, staat er in dat rapport.

Onzin natuurlijk. De journalistiek heeft een enorm integratieprobleem. Eerst begrepen ze alleen de jongeren niet. Maar nu al hele bevolkingsgroepen niet meer. Journalisten missen de aansluiting met de maatschappij. Er wonen een miljoen moslims in Nederland, maar redacties hebben geen kennis van de culturen die we binnenhaalden. Ramesar was de knuffelallochtoon van Trouw. Collega’s die al langer aan hem twijfelden durfden het niet te zeggen. Je zou eens politiek incorrect zijn. Dan maar liever nakakelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen