Marianne Zwagerman5 jul '16 06:32

Oog en oor

Auteur: Marianne Zwagerman

BNR klinkt soms publieker dan Radio 1, zei Vincent Bijlo vorige week in het AD.

'Niks plaatjes, niks ditjes en datjes, nee, een vooruitblik op de beursdag!' lofzong Bijlo in de krant. 'Ik word halfslapend rijk', voegde hij eraan toe. 'Ik krijg het gevoel dat ik, ondanks dat ik nog in bed lig, al keihard aan het werk ben.' Die veer laten wij graag tussen onze billen planten. Radio kan niet genoeg complimenten krijgen.

Altijd maar dat gemekker over tv, nu al weer weken over de zomerstop bij de NPO, terwijl je gewoon de radio aan kunt zetten! Ook bij onze gesubsidieerde vrienden in Hilversum gebeuren daar mooie dingen, zelfs in de sportzomer, waarin met het Oog op Morgen bijvoorbeeld gewoon doorgaat. Ik hoorde er een mooier gesprek over slavernij dan in welk tv-programma dan ook. Zonder hysterie. Ga daar nou eens naar luisteren op de late avond en blijf dat ook doen als het gekwek op tv weer terug is. Radio is veel fijner dan tv. De gasten zijn minder nerveus; er is meestal meer tijd waardoor er meer onderwerpen langer aan bod komen; een uitbundig decolleté of smerige snor leiden niet af; het wemelt er niet van de BN-ers met hun uitgekauwde meningen.

Zoals onze longen niet zijn gemaakt om rook te inhaleren, onze darmen niet om E-nummers te verteren, zijn onze avonden niet bedoeld om voor de tv te hangen. Toen God, of wie in hemelsnaam deze aarde schiep, de zonsondergang bedacht was het vast niet zijn bedoeling dat we voor een helverlicht schermpje vol kleuren gingen zitten. Hij wilde vast dat we zouden vrijen, een boek zouden lezen, onze kinderen zouden knuffelen, sporten desnoods, of gewoon even helemaal niks. Ik maak ’s avonds na het eten graag nog een ommetje. Onderweg twitter ik foto’s van verdwaalde zeilboten en van huiveringwekkend mooie luchten boven de plas. 'Jullie zitten toch niet voor de tv hè?' twitter ik dan. Maar ik weet het antwoord al. Want ik ben dan al langs allemaal huizen gewandeld waar mensen op de bank hangen voor de tv. Die mensen wonen net als ik aan die prachtige plas! Maar ze zien het niet. Ze kijken naar een schermpje.

Zet uit.

Maak een kampvuur.

En zet zachtjes de radio aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen