Marianne Zwagerman2 aug '16 06:33Aangepast op 2 aug '16 12:20

Bang

Auteur: Marianne Zwagerman

Na elke aanslag zoeken media naar verklaringen: hoe konden in onze steden jongeren zo radicaliseren? Echte antwoorden willen we niet.

Als iemand aanschuift om ons een spiegel voor te houden van onze eigen selectieve verontwaardiging, stappen kijkers vooraf naar de rechter. Ooit was ‘activist’ Abou Jahjah een opgefokte radicale engerd met een gevaarlijke aantrekkingskracht. Er hing een dreiging van opstand om hem heen, onder moslims in onze grote steden. Enkele van zijn volgelingen gingen later vechten in Syrië. Toen Abou Jahjah op zijn gevaarlijkst was kreeg hij een podium op de Nederlandse tv, in een van de meest populaire programma’s, Barend en Van Dorp. Heel bang leek Frits Barend toen nog niet.

Maar Abou Jahjah is een faalhaas. Zijn levensverhaal, in 2014 opgetekend in Vrij Nederland, is er een van 12 mislukkingen en 13 inschattingsfouten. Hij oogt meer volgevreten dan gevaarlijk, en besmet met het manmutsvirus dat vaak samengaat met de voortplanting. Volgelingen heeft hij niet meer, behalve de hoofdredacteur van NRC. De mensen waar hij ooit aantrekkingskracht op had, lezen geen kranten en kijken geen Nederlandse tv, al helemaal geen Zomergasten. Dus waarom Frits Barend zich nu voor het eerst van zijn leven niet meer veilig voelt in Nederland, is mij een raadsel.

Frits keek niet zondag, net als de andere hardste schreeuwers. Ze gingen demonstratief twitterend iets anders kijken. Deze mensen kan ik dus nooit meer serieus nemen. Wie recht wil hebben op een oordeel informeert zich. Daar ben ik ouderwets in.

Iedereen die prikt in eenzijdige berichtgeving door media is het bekijken waard, want een ding is zeker: wij baseren al onze meningen over andere landen en bevolkingsgroepen op volstrekt eenzijdige meningen. Media veroorzaken mede de enorme kloof tussen wat 'wij' denken en wat 'zij' vinden. Ik wil zien waardoor zij beïnvloed zijn, voordat ik besluit dat  onze westerse mening superieur is.

Maar veel nieuws hoorde ik niet zondag. Interessanter was het betoog, zaterdag bij WNL, van de aan lager wal geraakte, frauderende oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Als een verliefde groupie bewierookte ze haar slimme president Erdogan. Zuiveringen zijn nodig, zei ze. De massale arrestaties van journalisten en rechters noemde ze verdedigbaar en begrijpelijk. Ik werd er een beetje bang van.

Gerelateerde artikelen