Marianne Zwagerman23 aug '16 06:31

Hart van China

Auteur: Marianne Zwagerman

'Zou ze daar nou gelukkig zijn?', vraag ik me altijd af als ik Marieke de Vries voorbij zie flitsen in het NOS Journaal. Vier jaar geleden stuurde de NOS haar naar China. China, dat voelt toch een beetje als het kortste strootje trekken in de correspondentenloterij.

Ik zag in de VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ Chinezen bedremmeld aanwijzen waar hun huis voorheen stond, in een schilderachtige vallei. Tot de overheid besloot dat de rivier daar moest lopen. Zonder pardon werden ze uit hun huizen gejaagd. Nu wonen ze op een berg in een lelijke nieuwbouwflat, zonder stromend water of riolering. Ze berusten in hun lot. In een land waar je niet mag zeggen wat je denkt. En waar je veel dingen moet. Een land van mag-niet, van censuur en geblokkeerde internetsites.

'Jaaaaaa, altijd maar weer die mensenrechten als het over China gaat, verzuchtte Marieke al eens in een interview. Want veel liever vertelt ze de andere verhalen. Over het China van de grote deals, de economie die bijna de grootste ter wereld is en de enorme invloed die het land ook op ons leven krijgt. 'De vraag is niet of China zich ooit aan ons zal aanpassen', zegt Marieke daarover. 'De vraag is hoe wij ons aan de invloed van de Chinezen zullen of kunnen aanpassen.'

Zaterdag deed ze in Nieuwsuur verslag van een nieuwe spoorlijn die de duizend jaar oude zijderoute volgt. Het grootste spoorwegproject van de 21ste eeuw, in een paar jaar uit de grond gestampt. Vanuit enorme landhavens gaan containers vol computers en andere goederen per trein naar Duisburg, niet meer per schip naar Rotterdam.

Chinezen kopen in alle Europese steden de duurste huizen op. Geruisloos. We duiken allemaal als dolle nieuws- en opiniehonden op een verdwaalde boerkini op het strand, maar dat je in Nederland al nergens meer een frikadel kan kopen die niet door een Chinees in de frituur werd gegooid, daar hoor ik nooit iemand over. Hoe zit dat? Wat is hun plan? Hun doel? Wat betekent het voor ons? Ik wil een DWDD-college van Marieke. Ze begon haar carrière ooit bij Hart van Nederland. Mag ze nu alsjeblieft elke dag, desnoods elke week, een Hart van China maken, NOS? Af en toe voorbijflitsen in het journaal volstaat niet, er is zo veel te vertellen over dat land. Meer Meer Meer Marieke.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen