Burgertruttenmaffia
Ik groeide op in een land waar krakers met grof geweld werden uitgerookt.
Met Leopardtanks en scherpschutters trokken honderden politiemensen en militairen door Amsterdam. Als het gaat om de identiteit van Nederland lijken we collectief te lijden aan geheugenverlies. Dit soort episodes uit onze recente geschiedenis hebben we gewist, in plaats daarvan zijn we gaan geloven in onze aangeharkte Vinex-droom, waar anarchie iets uit een ver verleden is. Waar kinderen fluorescerende hesjes dragen als ze op de wipkip heen en weer wiegen op een bedje van rubberen tegels.
Zelfs de ‘treitervloggers’ waar we nu massaal overheen vallen plegen hun milde overtredinkjes vanuit truttige rijtjeshuizen. Het wandelende minderwaardigheidscomplexje Ismail Ilgun filmt zijn zogenaamd stoere vlogs terwijl hij over onberispelijke plantsoentjes omringd door keurige schuttinkjes slentert naar zo’n afgebladderd eenvormig winkelpleintje dat elke nieuwbouwwijk zich zonder protest door de strot liet duwen: zo ziet het Nederlandse getto eruit in 2016. De ooit toch mild rebelse Jeroen Pauw van de ooit toch mild progressieve omroep VARA/BNN heeft zich de rol van hopman van de burgertruttenmaffia aangemeten met zijn strenge opmerking: ‘zonnebril af anders praat ik niet met je’ tegen de hangvloggers. Oh ja, Jeroen? Zeg je dat ook als Barry Hay bij je aan tafel zit?
We zijn een land van boswachters geworden, laffe verklikkers met flitspalen op elke hoek van de straat. ‘We moeten onze normen en waarden koste wat het kost verdedigen’ zei Mark Rutte in Zomergasten over de NederTurken die zich niet aan willen passen aan onze burgertruttenmaatschappij. Maar ja, als je zelf leiding geeft aan een land vol kliklijnen, wat verwacht je dan precies van die Turken binnen onze grenzen? De normen en waarden van een volk dat volgevreten gezapigheid voor geluk aanziet en alle anarchie heeft weggemanaged? Behalve op internet! Daar kan een talentarme 19-jarige uitgroeien tot een held met 50.000 abonnees op YouTube en vlogs die soms wel 300.000 kijkers trekken. Om het even in perspectief te zetten: de omroep die van ons belastinggeld jongeren moet bereiken, PowNed, heeft 70.000 abonnees en filmpjes die veelal de 15.000 views niet halen. Ismail kon zichzelf bedruipen met zijn vlogs, maar daar heeft de fatsoenspolitie nu een stokje voor gestoken. YouTube laat na klachten geen reclame meer toe, weg inkomsten. Tja, zo kweek je zelf tuig van de richel, Mark.