Marianne Zwagerman19 sep '16 23:33Aangepast op 20 sep '16 09:05

Tunnelvisie

Auteur: Marianne Zwagerman

Nieuwsuur kwam zondag met een ernstige waarschuwing: wie zijn nieuws van internet haalt ontwikkelt tunnelvisie.

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman

Want de algoritmes van sociale media brengen je alleen maar het nieuws van gelijkgestemden en dan sta je niet meer open voor inzichten van andersdenkenden. Joehoe, lieve mensen van Nieuwsuur, als jullie in de spiegel kijken zie je alleen maar een zwart gat. Je bent zelf een algoritme, er is niet eens meer licht aan het einde van jullie tunnelvisie!

Voormalig hoogleraar journalistiek Jeroen Smit sloeg ook al alarmerende taal uit op de radio: 'Vroeger was het overzichtelijk in media', zei hij. 'Er was schaarste, je had een paar tv-stations, radio stations, een paar kranten. De spelers: journalisten, hoogleraren en politici hadden spelregels met elkaar afgesproken. Er was zorgvuldigheid en waarheidsvinding.'

Ja, wat een fijne tijd was dat hè Jeroen, toen media nog hun eigen waarheid konden fabriceren. Toen dat rottige internet er nog niet was, waar mensen zomaar konden vertellen hoe het echt zat. Wat er echt gebeurt op straat, in bedrijven en bij de overheid. Toen klokkenluiders nog doodgezwegen konden worden in plaats van zelf het podium pakken.

Internet heeft anarchie nodig want zonder anarchie is er geen innovatie. Innovatie lukt alleen maar als er mensen zijn die de handleiding weggooien. Dat is waarom internet in 25 jaar zo ver is gekomen. Internet wás anarchie, studenten die over de hele wereld met elkaar allemaal een stukje bouwden zonder te denken in regels, beperkingen en businessmodellen. Internet was van niemand en daardoor van iedereen.

En juist dat staat nu gigantisch onder druk. Overheden proberen steeds meer grip te krijgen. De EU broedt op huiveringwekkende wetgeving om de vrijheden van uitgevers en internet accessproviders in te perken en hun aansprakelijkheden te vergroten. Het vrije internet zoals we het 25 jaar kenden is voorbij als het aan overheden wereldwijd ligt.

Journalisten zoals Jeroen Smit, die pleiten voor meer regels, vechten aan de verkeerde kant van het front. Het vrije internet en het vrije woord voor iedereen moeten verdedigd worden. Haal het struis van de eiergooiende vloggertjes in Zaandam even uit je ogen en grijp de zwaarden. En garde!

Gerelateerde artikelen