Reclamedood
En wéér staat morgen het salaris van Matthijs van Nieuwkerk prominent op de agenda van de vergadering over mediabeleid in de Tweede Kamer, alsof er niet meer aan de hand is in de mediawereld!
Iedereen in Hilversum voelt aan zijn theewater dat er een U-bocht-constructie is gevonden door Matthijs ook College Tour te laten presenteren. Zo kan hij zijn hoge beloning in het geheim houden terwijl hij op papier onder het wettelijke maximum van 194.000 euro valt.
Maar zelfs Minister Slob krijgt tot zijn grote ergernis geen eerlijk antwoord op zijn vragen over de constructie. Hij komt morgen in de Kamer vertellen of zijn speurtocht iets opleverde. En hij komt de plannen toelichten die hij voor het reces naar de Kamer stuurde. Daarin zit onder meer het idiote voorstel om de publieke omroep reclamevrij te maken, te beginnen online en voor acht uur ’s avonds op tv. De publieke radio mag dan wel weer reclame blijven maken dus BNR kan geen extra geldstroom inboeken door het wegvallen van een belangrijke concurrent. Niemand weet welk probleem dit voorstel oplost.
Maar dat het problemen creëert is wel zeker. Vorige week sprak ik de marketingdirecteur van de Hartstichting die in een discussie met D66-Kamerlid Kees Verhoeven uitlegde hoe dodelijk een reclamevrije NPO voor zijn organisatie is. Een groot deel van zijn doelgroep zit voor de buis geplakt naar NPO1 te kijken en kan eigenlijk alleen zo bereikt worden met waarschuwingen over hartfalen en hoe dat te voorkomen. Verhoeven vond het gezeur ‘We hebben toch geen publieke omroep om gehoortoestellen te verkopen!’ riep hij uit.
Nou weten we dat D66 graag ziet dat mensen een beetje op tijd doodgaan, maar het is wel heel wreed om bejaarde mensen de reclames te ontnemen die hun levens kunnen redden of aangenamer maken. Kijkers willen reclame ook helemaal niet kwijt, bleek uit de stukken die de minister naar de Kamer stuurde. Maar veertig procent wil een reclamevrije omroep, de meerderheid wil dus wel commercials zien! Minder reclame betekent weer nieuwe bezuinigingen op het Mediapark. Volgens Slob is er daar nog best te besparen op overhead.
Maar ook daar weigert de NPO inzage te geven. Er ligt een onderzoek door de Boston Consulting Group naar de bespaarmogelijkheden. De minister vroeg meerdere keren naar het rapport maar kreeg het niet van de omroepbazen. Ik hoop dat hij morgen eindelijk eens zijn tanden laat zien.
ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN