Paul Laseur3 jun '19 07:29Aangepast op 3 jun '19 14:14

Belastingmoraal

Auteur: BNR Webredactie

Tussen politiek en bedrijfsleven gaapt een diepe kloof van wederzijds onbegrip en het ziet er niet naar uit dat die snel kan worden overbrugd. Integendeel, de verwijdering wordt alleen maar groter. Zo bleek vorige week weer eens tijdens de zoveelste hoorzitting in de Tweede Kamer, waarin bestuurders van multinationals aan de tand werden gevoeld. Dit keer over het niet afdragen van winstbelasting.

Waarvoor trouwens een uiterst plausibele verklaring bleek te bestaan. Op de vraag aan bedrijven die miljardenwinsten boeken waarom ze daarover in Nederland niet of nauwelijks belasting betalen, was het verbluffende antwoord: omdat wij dat zo met u, de wetgever hebben afgesproken.

Je kunt het die ondernemingen vervolgens moeilijk kwalijk nemen, dat ze zo goed de weg weten in dat ondoordringbare oerwoud van wetten, regels en uitzonderingen dat door de wetgever zelf is aangeplant. Als onze volksvertegenwoordigers zo graag willen dat multinationals meer belasting gaan betalen moeten ze gewoon de wet aanpassen.

Multinationals doen niets fout; het systeem deugt niet. Ook voor de burgers van dit land steekt het belastingstelsel zo in elkaar. Al die particuliere huizenbezitters met hun hypotheekrenteaftrek en de kleine ondernemers,die “alles op de zaak zetten” en overal het btw-bonnetje van moeten hebben, zijn daarin geen haar beter dan de grote corporates.

ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier

Het lijkt wel een wedstrijd, waarbij de deelnemers zich langs toeslagen, aftrekposten en subsidies een weg naar de finish moeten banen. Degene die dan het minst heeft betaald en het meest overhoudt wint het spel. Zo is in dit landde belastingmoraal, bij groot en klein. Als je echt wil dat de multinationals meer belasting gaan betalen zou je voor ons allemaal de fiscale spelregels radicaal moeten herzien.

Want waarom alleen tegen de grote bedrijven zo tekeer gaan? Altijd maar weer dat businessbashing? Ik heb het vaker gezegd: Onze grote, internationale ondernemingen staan niet tegenover de samenleving, maar zijn daarvan juist een belangrijk onderdeel. Mede dankzij een aantal extreem succesvolle bedrijven is Nederland sinds jaar en dag één van de rijkste en gelukkigste landen ter wereld.

Sterke multinationals als Shell,Philips, Heineken, DSM, Unilever en ASML leveren ons zoveel meer op dan alleen maar belastinginkomsten. Al vele tientallen jaren zorgen zij voor werkgelegenheid, innovatie, internationalisering en professionaliteit. Ze vormende kurk waarop onze welvaart drijft. Niemand heeft er baat bij om die grote multinationals, de kroonjuwelen van het bedrijfsleven, weg te jagen uit ons land. Businessbashing, zeker door parlementariërs, is gemakzuchtig en kortzichtig. Het is bijten in de hand die je voedt.

Prettige maandag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen