Rekentool
Dat het echt volledig uit de hand loopt met die stikstofcrisis blijkt wel uit een willekeurige opsomming, van de zeer uiteenlopende bouw-initiatieven die erdoor worden getroffen.
In het Financieele Dagblad stond een lijstje, met daarop minstens 125 woningbouwprojecten van elk 500 of meer woningen, meer dan 275 winkelcentra en 2000 agrarische initiatieven die onzeker zijn geworden. En nog veel meer. In totaal worden 18.000 (!) bouwprojecten door het stikstofbesluit geraakt. Met vertraging, uitstel of zelfs afstel van de plannen. Het is kortom een slagveld.
Ook bekende mega-projecten blijven niet buiten schot en lopen kostbare vertraging op, zoals de verbouwing van het Binnenhof en Lelystad Airport. Zelfs klussen waarvoor al een vergunning was verleend zitten nu in de gevarenzone. En milieugroepen ruiken hun kans om de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort volgend jaar te torpederen.
En wat doet de verantwoordelijke minister Schouten van Landbouw en Natuur? Zij komt vandaag met een rekentool die de stikstofuitstoot van een project vooraf kan meten. De uitvoering van kleine projecten die - volgens dat model - niet of nauwelijks stikstof uitstoten, zou dan alsnog kunnen worden hervat. Zo simpel kan het dus zijn. Maar als de oplossing zo verbluffend eenvoudig is, gewoon een nieuwe rekentool, waarom dan nu pas en is dat geloofwaardig? Vier maanden na dat rampzalige stikstofbesluit, als de schade al is geleden? Of in landbouw-termen: als het kalf verdronken is de put dempen.
ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR
Klik hier
Hoe zijn we in dit moeras verzeild geraakt en waarom ook al weer? Omdat de Raad van State, in mei het stikstofbeleid van het kabinet strijdig oordeelde met Europese milieuregels. Niet toereikend om de uitstoot van stikstof, door bouwprojecten of veehouderij in de buurt van natuurgebieden, te beheersen. Het belang van milieu en klimaat woog op dat moment kennelijk zwaarder dan het belang van economische ontwikkeling en bedrijvigheid. Op zichzelf niet eens een onredelijke afweging, om grenzen aan de groei te stellen. Maar het was natuurlijk ongehoord om de bouwondernemingen hiermee zo te overvallen en een hele sector maandenlang aan de ketting te leggen. Ondernemers moesten maar even pas op de plaats maken.
MKB-Nederland dreigt met juridische stappen tegen de staat, om de schade te verhalen. En dat werd een keer tijd, na vier maanden. De beruchte stikstofuitspraak pakt rampzalig uit, voor grote en kleine ondernemers in de bouw- en agrarische sector. Niemand die nu al een inschatting durft te maken van de totale schade. Maar dat het in de miljarden loopt staat buiten kijf. En hoe langer dit nog duurt des te hoger straks de rekening. Daar is geen rekentool tegen opgewassen.
Prettige maandag!

Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column.