Peter Verhaar24 mrt '14 06:43

Column Peter Verhaar | Lokale gemeenschap wint aan belang

Auteur: Peter Verhaar

Een van de opvallende uitkomsten van de verkiezingen voor de gemeenteraad was de forse winst die lokale partijen boekten. Dat is geen toeval. Ik voorspel dat de lokale democratie nog wel eens een mooie toekomst tegemoet kan gaan.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Waar ik dat op baseer? Over twee maanden zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De komende maanden zullen we van alle kanten te horen krijgen hoeveel besluiten nu al in Europa genomen worden. Voor sommigen een angstbeeld, voor anderen de logische stap vooruit. Denk maar eens aan het toezicht op onze grote banken, na het bankenunie-akkoord van vorige week is dat nu een geheel Europese zaak. Hoe meer besluiten op Europees niveau worden genomen, hoe belangrijker de lokale gemeenschap wordt. Niet de natiestaat is toe aan een revival, maar de bourgondische stadsgewesten.

Ook op financieel gebied zie je allerlei lokale initiatieven. VPRO's Tegenlicht filmde onlangs het succes van het Bristol-pound in het Engelse Bristol. Je kan er lacherig of badinerend over doen, maar er zitten overduidelijk zeer interessante aspecten aan. Hetzelfde geldt voor allerlei vormen van lokale crowdfunding. Ik kan erover meepraten. Ik heb een lening van de lokale bakker overgenomen van de ING. We varen er allebei wel bij.

Vorige week werd bekend dat beursbedrijf TOM haar eigen index wil gaan introduceren. De NL20-index. Deze nieuwe index moet een veel lokaler karakter gaan krijgen. Daar is veel voor te zeggen. Ik heb echt geen idee waarom het Egyptische beursfonds OCI opgenomen is in de AEX-index. De AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en dat is precies wat TOM wil bereiken. Met aandeelhouder BinckBank, marktleider onder particuliere beleggers, maken ze zeker een kans om dit laatste bolwerk van Euronext te slopen.

Als particulieren een spreiding willen aanbrengen in hun portefeuille, dan zijn er binnen Europa twee zeer representatieve indices beschikbaar, namelijk de Eurostoxx 50 en 600. Wat ontbreekt zijn aanspreekbare lokale indices, die niet elk jaar op stel en sprong van samenstelling veranderen. Het succes van de DOW is mede bereikt omdat die index maar sporadisch van samenstelling verandert.

Het Financieele Dagblad trekt in een hoofdredactioneel artikel de verkeerde conclusie. De krant vindt de TOM-index niet zo relevant, omdat beleggers er verstandig aan zouden doen om meer Europees te beleggen. Ik denk dat deze index juist een succes wordt, omdat particuliere beleggers op zoek zijn naar indices met mínder spreiding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen