Peter Verhaar19 mei '14 07:01

Column Peter Verhaar | Het kan snel gaan

Auteur: Peter Verhaar

Het kan snel gaan. Een jaar geleden had ik een column op BNR over Bitcoins. We hadden net de onteigening van spaarders op Cyprus gehad en de anonieme valuta stond in het brandpunt van de belangstelling. Banken en overheden waren de vijand en Bitcoins waren als oppotmiddel een veilige haven. Ik probeerde het toen maar eens zelf en vond het kopen van Bitcoins veel te complex.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

In december 2013 deed ik nog eens een  poging en merkte dat de gebruikersvriendelijkheid sterk was toegenomen. Ik kon Bitcoins kopen via Ideal en en bij Thuisbezorgd.nl kon ik mijn pizza ermee betalen.

Vorige week was de internationale Bitcoinwereld in Amsterdam voor een 3-daags congres. En ik zat donderdag in het panel op het eerste Nationale Bitcoin Congres. Het publiek bestond niet meer alleen uit Bitcoin-believers, het jasje domineerde. Natuurlijk zonder stropdas, dat nog wel. En de overheid en de banken waren niet meer alleen de vijand, maar wellicht partner. ABN AMRO was gasheer, DNB en ING lieten zich ondervragen. Zoals het FD schreef: 'De Bitcoingemeenschap schudt haar ideologische veren af'.

Maar we moeten ons niet gek laten maken. Voor de gewone consument is de Bitcoin als betaalmiddel nog echt een brug te ver. Betalen wordt niet als een probleem gezien. Logisch in een land waar het betalingsverkeer efficiënt en goedkoop is. Maar het kan altijd beter en de Bitcoin is de wake-up call. Banken hebben te lang geteerd op innovaties uit het verleden en nieuwe vormen van betalingsverkeer genegeerd. Of elkaar de tent uit geruzied, denk maar aan de Chipper versus Chipknip.

Betalingsverkeer moet écht real-time worden en ook in het weekend moeten de banken maar eens gaan werken en zorg eens voor begrijpelijke dagafschriften. Ik ben echter vooral gefascineerd door de onderliggende technologie. Ons huidige geld is dom en heeft geen geheugen. Het programmeerbare geld komt er aan. Denk aan digitale vouchers waarbij het doel waarvoor je het mag gebruiken al vastligt in het geld.

Zo kan de overheid iedereen een subsidie van 100 euro geven die alleen gebruikt kan worden voor voedsel en dan ook nog eens binnen een gelimiteerde periode. Ebay, de eigenaar van PalPal, heeft onlangs een patent voor digitale, programmeerbare 'gift-tokens' ingediend.

Als één derde van alle transacties in Starbucks-winkels loopt via de Starbuck-kaart en klanten dus eigenlijk betalen met Starbuck-geld, als Vodafone zich met de Smart-pass nestelt tussen de klanten en de bank, dán zou ik mij als bank zorgen gaan maken. Ja, het kan snel gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen