Column Peter Verhaar | Financieel analfabetisme
Vorige week vierde de New York Stock Exchange Euronext het feit dat haar Nederlandse filiaal honderd jaar geleden een pand aan het Beursplein 5 betrok.
Als Amsterdammer kan ik nou niet echt wakker liggen van een honderdjarig pand, maar de Amerikaanse beurseigenaren smullen natuurlijk van zo'n leeftijd en zij kregen koningin Máxima zo ver om het heugelijke feit mee te vieren.
De Amsterdamse effectenbeurs bestaat natuurlijk al veel langer. Het is de oudste beurs ter wereld. Twee jaar geleden hebben wij het 400-jarig bestaan gevierd. Máxima, die in New York heeft gewerkt en dus de levendige beursvloer van Wall Street kent, zal teleurgesteld zijn. Op Beursplein 5 gebeurt helemaal niets meer. De vloerhandel is al in 1989 volledig vervangen door computers en zelfs die staan niet in Amsterdam maar ergens in Londen.
Maar dat gaat de Amsterdamse beurs veranderen met een echte 'experience', zoiets als de Heineken Experience. Het is goed dat bezoekers met wat meer show worden meegenomen in de geschiedenis van de beurs, die een belangrijke rol speelt in de financiering van bedrijven. Jammer alleen dat onze beurs in de tweede divisie speelt. En het onvermijdelijke rollenspel, waarbij gewone mensen even 'beurshandelaar' kunnen zijn, is leuk en spannend, maar zal bezoekers niet helpen hun financieel analfabetisme te verbeteren.
In haar toespraak was Maxima daarover helder. Het gaat niet alleen om beleggen, maar om omgaan met geld in brede zin. Mensen die grip hebben op hun geldzaken, hebben meer vertrouwen in hun eigen kracht en zijn 'weerbaarder'. Maar dan is er nog een lange weg te gaan.
Ik citeer Máxima: "Wist u dat twee van de drie jongeren moeite hebben om met geld om te gaan? Eén op de drie neemt zelfs onverantwoorde risico's. Wist u dat een kwart van de Nederlanders zich helemaal niet verdiept heeft in zijn of haar pensioensituatie? En dat één derde zegt weinig verstand te hebben van financiële producten? Dat zijn confronterende cijfers".
We moeten op de scholen beginnen, niet bij de beurs. Er zijn positieve signalen. De geplaagde SNS doet haar best. Vorig jaar werden tijdens de Week van het Geld 1250 'Bank voor de Klas'-gastlessen gegeven. Dit is een derde van het totaal aantal gastlessen gegeven door alle banken.
Maar ondertussen moet het leuke en educatieve Geldmuseum haar deuren sluiten, “wegens rijkdom” staat op de deur. Kunnen al die financiële Bobo's die aanzaten aan het diner bij Euronext en beleefd klapten na de speech van Máxima, daar even over nadenken?