Peter Verhaar2 dec '13 06:58

Column Peter Verhaar | Keep on dreaming

Auteur: Peter Verhaar

Oh, oh, wat een ironie. In de week dat Minister Dijsselbloem aan heel Europa wil laten zien hoe streng hij wel niet is voor de bancaire sector, wordt Nederland door het rating bureau Standard & Poors uit het zeer selecte groepje Triple A-landen in Europa gegooid.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Het zat eraan te komen, Nederland zat al sinds januari van dit jaar op het strafbankje en dus zijn de gevolgen op de kapitaalmarkt zeer beperkt. Maar het reputatieverlies voor Nederland en met name Dijsselbloem, zijn verkiezing tot voorzitter van de Eurogroep was mede ingegeven door onze jarenlange onaantastbare status van Triple A-land, is niet te onderschatten. Het zijn onvoldoendes op het rapport voor het vak  'daadkracht'  en 'hervormen'.  Maar de minister ziet het allemaal anders en verklaarde op BNR "we zijn nog steeds een AAA-land". Natuurlijk, als u het zegt. Keep on dreaming.

De minister verkiest graag de weg van de 'alleingang'. Dat is ook het geval bij het ingrijpen in het salarisbeleid bij financiële instellingen. Met een echte loonwet wil de minister het variabele loondeel beperken tot 20 procent van het vaste salaris. En dat terwijl in Europa een moeizaam compromis was bereikt over een plafond van 100 procent. Een compromis waarmee de banken en verzekeraars zelf ook mee akkoord waren gegaan.

Natuurlijk is het goed dat retentiebonussen, vertrekgeld en ‘golden parachutes’ worden verboden en beperkt. Helemaal mee eens. Maar het uit de pas lopen met de rest van Europa is onnodig. Wat wil de minister eigenlijk bereiken? De minister spreekt over de 'perverse prikkels die uitgaan van de bonus en die verantwoordelijk waren voor de crisis'. Grote woorden. Wie zijn die crisisveroorzakers? 

Deze week maakte de European Banking Authority haar lijst bekend met bankiers die meer dan 1 miljoen verdienen. Van de 3500 grootverdieners zaten er 2700 in Engeland en slechts 27 in Nederland. Het totale salaris van deze 27 grootverdieners is slechts 0,5 procent van het Europese totaal. En Nederland is het land waar de bonus het kleinst is vergeleken met het vaste salaris en een van de weinigen landen waar de bonus minder is dan vaste salaris.

En die vermaledijde handelaren, de personen die door de maatregel van Dijsselbloem gestraft zouden moeten worden, zijn een internationaal volk. En als de ABN Amro-handelaren bijvoorbeeld vanuit Brussel gaan werken, dan geldt de loonwet niet. Wat resteert is een maatregel voor de bühne, een draconische maatregel met de nare bijsmaak van rancune.

Gerelateerde artikelen