Peter Verhaar27 mei '13 06:39

Column Peter Verhaar | Execution only

Auteur: Peter Verhaar

Banken hebben een zorgplicht. Daar zal iedereen het volmondig mee eens zijn. Banken hebben nu eenmaal een informatievoorsprong.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Het opstellen van het klantprofiel zal daarom zeer serieus dienen te geschieden en elke transactie zal afgezet moeten worden tegenover het profiel van de klant. Met name bij online-adviestransacties, waar niet indringend met de klant wordt gesproken, kan controle op naleving van het advies van de bank lastig zijn. Een recente uitspraak van het KIFID heeft de zaak op scherp gezet.

Ik leg u de volgende zaak voor. Een onervaren belegger met een defensief profiel wilde al zijn geld steken in een Lehman Brothersobligatie, omdat deze obligatie zo'n hoge rente bood en de belegger per se een hoge inkomensstroom wilde hebben. De bank wijst op het risico van geen spreiding bij een mogelijk faillissement.

Eigenwijze klant
De klant is eigenwijs en wijst alle alternatieven af. Omdat het een adviesrelatie betreft, besluit de bank de opdracht uit te voeren. U kent het vervolg: Lehman failliet, klant al z'n geld kwijt en klaagt de bank aan. In eerste instantie wijst het KIFID de claim af, maar in hoger beroep krijgt de klant 100% gelijk.

Deze uitspraak kan vergaande consequenties hebben. Dit gaat lijken op een loterij zonder nieten, waarbij de bank altijd aan het kortste eind trekt. Hoe kan een bank zich nog verweren als een klant tegen de adviezen van de bank in handelt? De beroepscommissie vond dat de bank in veel hardere bewoordingen de klant had moeten waarschuwen, maar geeft niet aan hoe dat zou moeten.

Execution only
Het zal mij niet verbazen als de adviesrelatie gaat verdwijnen. Het wordt dan 'execution only', dus zelf doen met écht alle risico's voor de klant of een vermogensbeheerrelatie, waarbij de klant niet meer op eigen initiatief transacties mag doen. Onlangs heeft Robeco dat besluit genomen en Binckbank zegt het bestaande adviesproduct niet te promoten.

De vraag is of het kind niet met het badwater wordt weggegooid. Gaan mensen nu niet meer doe-het-zelven dan eigenlijk goed voor ze is? Beleggen is een vak en goed advies kan goud waard zijn. Onlangs heeft de Raad van State zich ook uitgesproken over de doorgeschoten zorgplicht. De Raad van State is bang dat klanten niet meer zelf nadenken en alle verantwoordelijkheid bij de bank gaan leggen. Zij vraagt de Minister van Financiën dan ook om het nieuwe zorgplicht wetsvoorstel aan te passen.

Dat gaat niet gebeuren. En de reden is veelzeggend. Volgens Dijsselbloem kunnen klanten, zelfs als zij álle informatie hebben, geen rationele beslissingen nemen.

Bedankt PvdA, het zal maar over je gezegd worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen