Peter Verhaar29 apr '13 06:02

Column Peter Verhaar | Niet zaaien, maar rooien

Auteur: Peter Verhaar

Ik ben geen fan van Herman Wijffels, de oud-CEO van de Rabobank en tegenwoordig  het boegbeeld van duurzaam Nederland. Ik krijg altijd de kriebels van zijn verhullend taalgebruik, dat doorspekt is met 'boerenleenbanktaal'.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Zo is Wijffels voorzitter van een belangrijke bancaire commissie, die een blauwdruk moet maken van een nieuwe structuur van het Nederlandse bankwezen.

We horen niet veel over de voortgang van deze zwaar bemenste commissie, maar deze week zei Wijffels dit: ''De grond is zodanig geploegd dat er vruchtbaar gezaaid kan worden". Pardon, gezaaid? Om in de beeldspraak van Wijffels te spreken, moet er niet eerst eens flink gerooid gaan worden? Het probleem van het Nederlandse bankwezen is toch dat de paar banken die nog over zijn, veel te groot zijn in relatie tot de Nederlandse economie?

Moerland was duidelijker
Nee, dan was Piet Moerland, de huidige CEO van de Rabobank, opvallend duidelijker tijdens een bijeenkomst van het Sustainable Finance Lab. Het splitsen van banken zal de retailbanken niet ineens veiliger maken. We zijn door de impliciete en expliciete garanties van de belastingbetalers in slaap gesust en denken dat bankieren risicoloos kan zijn en dat er tegelijkertijd een rendabel verdienmodel kan worden gerealiseerd. Kredietverstrekking is nóóit risicoloos, het is een goede wake-up call van Moerland.

De consequenties zijn verstrekkend. Het ‘Cyprus-template’ van Dijsselbloem is deze week Lobith gepasseerd. En Moerland gaf er direct cijfers bij. Om de belastingbetaler niet te laten opdraaien voor RABO zal 40 tot 50% van de creditzijde van de balans ingezet moeten worden voor verliesabsorptie.

Houdt u even vast. Dat is een bedrag tussen de 283 miljard en 354 miljard. Bij een huidig eigen vermogen van 28 miljard, zullen niet alleen alle obligatieleningen van RABO omgezet moeten worden in zogenaamd bail-in vermogen, maar ook een deel van het spaargeld. En dan heeft RABO op dit moment nog een relatief groot eigen vermogen.

Gaan financiers van banken daarmee akkoord?
Het lijkt een kansloos voorstel. Zullen de financiers van banken, o.a. uw pensioenfondsen, akkoord gaan met zulke slechte leningsvoorwaarden? Vaststaat dat dan de fundingkosten sterk zullen stijgen en dat is weer slecht voor de winst en dus ook voor het eigen vermogen.

De oplossing ligt, naast het vergroten van de weerbaarheid, waarschijnlijk tóch in kleinere bankbalansen. En dat is te realiseren door méér concurrentie op de Nederlandse markt toe te staan. Dijsselbloem heeft toegezegd voor de zomer met een notitie te komen. Ik ben benieuwd. En wie weet komt zaaier Wijffels in juni met een mooie oogst op te proppen. In dat geval neem ik zijn taalgebruik op de koop toe.

Gerelateerde artikelen