Peter Paul de Vries5 jan '15 06:37

Column Peter Paul de Vries | Drie keer rugwind voor de beurs

Auteur: Peter Paul de Vries

Afgelopen vrijdag begon het nieuwe beursjaar. En u kent ongetwijfeld het januari-effect: beurzen blijken het – gemiddeld gesproken – beter te doen in januari dan in de overige maanden van het jaar. We beginnen het jaar met goede moed, met goede voornemens, met optimisme. En beleggers en analisten stappen over het voorgaande jaar heen.

Foto: ANP
Foto: ANP

2014 is geweest, we focussen op 2015. En voor dat jaar verwachten we meer dan in 2014. Natuurlijk. De koersen worden vanaf nu vergeleken met de winstschattingen voor 2015.

In de loop van 2015 kan dan blijken dat een deel van dat optimisme ongegrond is geweest, maar nu nog niet. To be honest: ik lijd er zelf ook aan. Het nieuwe beursjaar nodigt ook uit tot het doen van voorspellingen. Wat gaat de AEX doen, de Dow Jones, de economie en de rente? Voor de economie zie ik het plaatje wat verbeteren. De Amerikaanse economie groeit in een gezond tempo. Neem de afgelopen twee kwartalen, met 4,6 en 5,0 procent groei op jaarbasis. 

De Europese economie zal naar mijn mening in 2015 wat aan kunnen trekken. We hebben drie stevige winden in de rug. De eerste is de lage rente. Die kunstmatige rugwind hadden we al langer, maar hielp vooralsnog weinig. De tweede rugwind is de sterke dollar. Daardoor levert onze export meer op en verbetert onze concurrentiepositie. De derde rugwind is de olieprijs, die in korte tijd met 30 dollar per barrel is gezakt.

Drie keer rugwind zorgt ook voor meer vertrouwen bij consumenten en ondernemers. Dan de voorspellingen. De AEX zie ik eind 2015 op 453,59 staan, de Dow Jones op 19.200 en de lange rente in Nederland op ruim 2 procent. En wat moeten beleggers doen? Hetzelfde als altijd: gewoon hun gezond verstand gebruiken en aandelen kopen en vasthouden van goede, groeiende bedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen