Peter Paul de Vries6 apr '15 07:28Aangepast op 13 apr '15 06:35

Column Peter Paul de Vries | Je bent dom als je tegen bonussen bent

Auteur: Thijs Baas

Wie tegen bonussen is, is gewoon dom. Dat zei professor Antoni Bokani vorige week op het congres 'Graaien of Zaaien' dat door de NVVBMS, de Nederlandse Vereniging Van Banken Met Staatssteun werd gehouden. Hij verdedigde variabele beloningen en bonussen te vuur en te zwaard.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gevraagd naar de onderbouwing gaf Bokani een voorbeeld: neem nou een spits van een Nederlandse topclub. Een goede spits verdient ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Die spits scoort 25 doelpunten per seizoen. Als je de spits een vast salaris biedt van 1 miljoen euro, dan krijgt hij die superhoge beloning ook als hij niet scoort, er op de training met de pet naar gooit, als hij rookt en teveel pizza’s eet, als hij wordt uitgefloten door de fans of als-ie alleen achter de vrouwen aan zit.

Als je diezelfde spits 40.000 euro per doelpunt betaalt, zegt Bokani, dan doet de spits zijn uiterste best om de bal in de goal te krijgen. Zorgt-ie dat ie in topvorm is en zich als voorbeeldig prof gedraagt. Bij 2 goals ontvangt-ie nog steeds 80.000 euro, een belachelijk hoog bedrag voor een slechte spits, maar tenminste geen miljoen.

Bokani stelde me de gewetensvraag. Vind je dat de spits ongeacht zijn prestaties een miljoen moet verdienen of zou je liever 40.000 euro per goal betalen? Ik koos voor het laatste. Zie je wel, zie Bokani, jij bent voor bonussen.

Maar waarom is er dan zoveel gedoe over bonussen voor bankiers? Twee redenen, zei Bokani. De eerste is dat ze vaak een bonus krijgen voor slecht presteren. De tweede is dat bankiers permanent de schijn tegen hebben. Als bankiers zeggen dat de aarde rond is, dan gelooft niemand het meer.

En waarom prefereren politici dan hoge vaste beloningen boven de bonus? Dat, zegt Bokani, is ordinair populisme. Tegen bonussen zijn, slaat goed aan bij de kiezer. En als de vaste beloning dan vervolgens omhoog gaat, veinzen ze hun verontwaardiging. Bovendien leven politici in een prestatiecriteriumloze wereld. En wees maar blij dat politici niet worden betaald per woord of per Kamervraag!

---

Volg Peter Paul de Vries op Twitter: @peterpaul_vries


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen