Peter Paul de Vries8 dec '14 06:43

Column Peter Paul de Vries | Lage olieprijs is fantastisch, Mario!

Auteur: BNR Webredactie

Het voorrecht van de columnist is dat hij zijn mening kan geven zonder dat daar direct een reactie op komt. Je hebt heerlijk twee minuten je eigen gelijk. En je kunt in gesprek met de groten der aarde. Je kan van mening verschillen met Merkel, met Obama of met Draghi. Niet dat ze je radiocolumn ooit horen, of er slecht van zouden slapen, maar toch. En zo verschil ik van mening met Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank.

Foto: ANP
Foto: ANP

De olieprijs is ingezakt van 108 dollar naar beneden de 70 dollar. Draghi is daar niet blij mee. Draghi is bang dat daardoor de prijzen in Europa zullen dalen. Dat we een nog lagere inflatie krijgen en dan misschien zelfs deflatie. En dan zou het Japan-scenario dreigen…Paniek-Paniek!

Wat mij betreft is die gedaalde olieprijs is een zegen. Het Sinterklaaskado dat je zo graag wilde hebben, maar dat je niet op je verlanglijstje durfde te zetten. Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Ook Mr. Weetteveel uit Wanorde en Kees van Dattum zijn dezelfde mening toegedaan.

Waarom? Een lagere olieprijs is goed nieuws voor bedrijven die produceren, daar gaat de energierekening omlaag. Voor Akzo, DSM maar ook voor Unilever. Voor transporteurs die het al zo zwaar hebben. Voor luchtvaartmaatschappijen waar de brandstofrekening veelal bepaalt of je winst maakt of verlies.

Maar ook voor de burgers waarbij de lastenverhogingen het besteedbaar inkomen heeft verkleind. Zij krijgen wat extra lucht. Een lagere energierekening en minder afrekenen bij de pomp. Geweldig toch. Wie tegen de oude benzineprijzen naar Brussel kon rijden, kan nu voor hetzelfde geld naar Lille.  

Mario – inderdaad ik mag Mario zeggen – is bang voor deflatie. Ik zeg Mario wees niet bang.  Mario non abiate paura. No panico. No panico. Angst is een slechte raadgever. Bovendien ben je druk met het bestrijden van symptomen, niet met de kwaal: een vastgelopen Europese economie.

Met een lage rente, een lagere olieprijs en een sterke dollar hebben we 3 keer wind in de rug, en dat zou voor 2015 toch positief moeten uitwerken op de Europese economie.

Mario, il prezzo del petrolio basso è fantastico per l'economia. Een lage olieprijs is fantastisch voor de ecomomie. En als je het er niet mee eens bent, is BNR graag bereid om je wederhoor te gunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen