Peter Paul de Vries10 nov '14 07:40

Column Peter Paul de Vries | HAL aast op Fugro

Auteur: BNR Webredactie

Fugro zit in zwaar weer. Dat bleek al uit de zwakke halfjaarcijfers met een bijna verdampte operationele winst en een nettoverlies van 270 miljoen euro. Grotendeels door afboeking van goodwill.

Op 29 oktober vond de capital markets day plaats. Dat is een event bedoeld om de band met analisten en grote beleggers aan te halen, om het vertrouwen te versterken. Maar bij Fugro werkte de cocktail van slecht nieuws averechts. Verslechtering van de markten, lagere marges en het stopzetten van dividendbetaling. In vijf dagen tijd zakte de beurskoers van 20 naar minder dan 9 euro.

Het slechte nieuws en de daarop volgende koersdaling wierpen nieuw licht op de verkopen van commissaris Kramer, die gedurende 2014 in plukjes voor 25 miljoen euro stukken Fugro heeft verkocht. Geconfronteerd met de kritiek stapte Kramer op. In het FD zei Kramer dat hij door de koersdaling moest verkopen van de bank. Maar die verklaring kan niet kloppen, want Kramer verkocht een groot deel boven de 40 euro, toen van koersdaling nog geen sprake was.

Als klap op de vuurpijl kwam vrijdagavond het bericht dat Boskalis een belang van 14,8 procent in Fugro heeft genomen. In een allervriendelijkst persbericht benadrukt Boskalis geen bod te willen uitbrengen en alleen met Fugro te willen praten over samenwerking. Ik heb gelijk het jaarverslag van Boskalis erbij gepakt, maar het nemen van minderheidsbelangen staat expliciet niet in de strategie. Het is veel waarschijnlijker dat grootaandeelhouder HAL achter deze opvallende move zit.

HAL heeft een imposante portefeuille opgebouwd van belangen in de havensector en de offshore. 48 procent van tankopslagbedrijf VOPAK, 34 procent van Boskalis, 13 procent van SBM Offshore en Fugro past mooi in dat rijtje. Het ligt voor de hand dat Boskalis – lees HAL – dat belang de komende dagen verder uitbreid tot boven de 15%. 

Ik lees in de kranten dat Boskalis de aandelen op de beurs heeft gekocht. Maar dat is niet waar. Op de beurs worden geen aandelen Fugro verhandeld, maar alleen certificaten, dat zijn effecten met economische rechten – bijvoorbeeld op dividend – maar zonder zeggenschap. Dat betekent dat Boskalis – lees weer HAL – een zware dobber zal krijgen om invloed te krijgen op Fugro dat maar liefst 3 beschermingswallen heeft.

Nou zie ik op de website van boskalis wel staan dat ‘bescherming van kusten en oevers’ tot de kernactiviteiten behoort. Misschien kan Boskalis met die kennis Fugroos beschermingswallen doorbreken. Boskalis/HAL heeft overigens strategisch een gunstige uitgangspositie. Mocht Fugro geld nodig hebben om de balans te versterken, dan hoeven ze alleen maar Papendrecht te bellen: 078-69 69 3 maal nul.

Gerelateerde artikelen