Rob Jansen7 nov '15 11:46

Column Rob Jansen | Dijsselbloem verwelkt door zijn schimmige optreden

Auteur: Rob Jansen

NRC Handelsblad had deze week een prima scoop met een artikel over staatssteun aan de Nederlandse banken. Op basis van een speciale wet, die handig door de Kamer is geloodst, krijgen de Nederlandse banken een belastingvoordeel van 350 miljoen euro.

Rob Jansen
Rob Jansen

Op basis van die wet mogen banken de rente op coco’s (obligaties die eigenlijk tot het eigen vermogen behoren) gewoon aftrekken van de winst. Uitkeringen op ander eigen vermogen, zoals dividend op aandelen, is niet aftrekbaar van de winst. Vandaar dat de Belastingdienst zich tegen de bijzondere aftrekpost voor de banken verzette.

Dat verzet mocht niet baten Uit het NRC-artikel doemt een beeld op van een minister die aan de leiband loopt van de banken. Onder zware druk van de bankenlobby kwam de aftrek er tóch, vastgelegd in een wet die grotendeels is opgesteld door juristen van ING.

Uiteraard wil de Kamer uitleg van Dijsselbloem over zowel de gang van zaken als de aftrek zelf. Dijsselbloem verdedigt de aftrek tegen beter weten in met de raarste argumenten. Het zou in het buitenland net zo geregeld zijn, iets wat experts bestrijden. Ook de Europese Commissie heeft gewaarschuwd: aftrek voor alleen banken is staatssteun.

Een ander argument van Dijsselbloem: banken zijn geen gewone bedrijfstak, staan onder streng toezicht. Het is mij een raadsel waarom ze dan extra aftrekposten moeten krijgen. Dijsselbloem zei zelfs voor de microfoon: “Dit soort hybride instrumenten (coco’s, RJ) waren in Nederland al aftrekbaar, en dat beleid is voortgezet”. Maar waarom is er dan aparte wetgeving nodig?

Wie denkt dat minister Dijsselbloem een strenge maar integere schatkistbewaarder is, moet zijn beeld bijstellen. Het wordt meer en meer duidelijk dat Dijsselbloem de Kamer en de Europese Commissie heeft willen misleiden. De vraag is hoe lang hij zijn gang kan blijven gaan.

Rob Jansen
BNR Beurscommentator

Gerelateerde artikelen