Rob Jansen20 feb '16 19:21

Column Rob Jansen | Buffett gaat voor goud

Auteur: Rob Jansen

Miljardair Warren Buffett is met een vermogen van meer dan 60 miljard dollar de op twee na rijkste man ter wereld. Allemaal bij elkaar geharkt met een op het oog eenvoudige beleggingsfilosofie. Beleg in aandelen, met een langetermijnvisie, of beleg in een indextracker.

Rob Jansen
Rob Jansen

Wie zijn strategie volgt, hoeft niet elke dag zenuwachtig naar de beurskoersen te kijken: op de lange termijn verdien je goed geld. Buffett zélf verslaat de S&P500 bijna altijd. Waar hij absoluut niet in gelooft, is dat hedgefondsen een hoger resultaat kunnen halen dan iemand die exact in de S&P500 belegt.

Hij was daar, kort na het uitbreken van de financiële crisis, zo van overtuigd dat hij in 2008 een weddenschap afsloot met een hedgefonds. Als het hedgefonds een hoger rendement haalt dan de S&P500, dan geeft hij 1 miljoen dollar weg aan een goed doel. Zo niet, dan geeft het hedgefonds 1 miljoen aan het goede doel.

Even leek het erop dat Buffett in het stof zou bijten. In 2008 verloor de S&P500 37 procent, het hedgefonds “slechts” 24 procent. Met nog twee jaar te gaan staat Buffett op +66 procent, het hedgefonds op +22 procent.

Twee jaar is een lange tijd in beleggersland, maar experts denken dat het hedgefonds de slag nu al heeft verloren. Dat betekent waarschijnlijk dat het rendement ook nog eens met 1 miljoen dollar zal dalen. NB: dit stukje is niet bedoeld als beleggingsadvies!

Rob Jansen
BNR Beurscommentator

Gerelateerde artikelen