Rob Jansen29 mrt '12 19:05

Column Rob Jansen | Knot houdt druk op de ketel

Auteur: Rob Jansen

Het toneelstukje van de mislukte onderhandelingen in het Catshuis heeft gewerkt.

Wilders kan onder het mom van “grote druk” tegen zijn achterban zeggen dat hij niet anders kon dan instemmen met forse bezuinigingen en grote hervormingen.

Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank, is ook wakker geschrokken van het moeizame Catshuisoverleg. Hij greep de presentatie van de jaarcijfers aan om het kabinet van adviezen te voorzien. Kort gezegd komt het neer op: hou vast aan de 3%-begrotingsnorm.

Uitstellen van ingrijpende bezuinigingen is geen optie. Nederland is het zwakste triple-A land in Europa en als we niet bezuinigen, raken we die felbegeerde status kwijt. We zien nu al het renteverschil tussen Duitsland en Nederland oplopen, in het nadeel van Nederland uiteraard.

Als het aan Knot ligt, ziet uw loonstrookje er de komende jaren hetzelfde uit. Loonmatiging is noodzakelijk, omdat we teveel verdienen waardoor Nederland minder concurrerend is geworden. En Knot is niet de eerste die aandringt op versoepeling van het ontslagrecht.

Bezuinigen is niet dramatisch voor de economische groei. Met een tekort van 3 procent stimuleert de overheid de economie nog steeds heel behoorlijk. Knot is wel zo verstandig om naast bezuinigingen ook aan te dringen op hervorming van de woningmarkt, de zorg en het pensioenstelsel. Hopelijk zit daarover ook een akte in het Catshuistoneelstuk.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen