Column Rob Jansen | Bitcoin: blijvertje of eendagsvlieg?
De digitale munt Bitcoin stond deze week weer in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen vanwege het grillige koersverloop, maar ook vanwege de vele waarschuwingen tegen de munt.
Dat maakt de Bitcoin wat mij betreft alleen maar meer intrigerend en sympathieker.
De Bitcoin, zo luidt een van de verwijten, heeft geen reële waarde. Dat klopt, maar de 1 biljoen euro die de ECB op het hoogtepunt van de crisis aan de banken heeft uitgeleend, zijn gecreëerd met een simpele druk op een knop van een computer. Wat is de reële waarde van die euro’s?
Alan Greenspan, oud-president van de FED, is die mening toegedaan. Hij is ook bevreesd voor een bubbel, want een tijdje geleden was een Bitcoin $200,- waard, nu is dat ongeveer $950,-. Maar Alan Greenspan heeft zelf een van de grootste bubbels gecreëerd op de Amerikaanse huizenmarkt door de rente laag te houden. Onze eigen Nout Wellink ziet in de Bitcoin niets minder dan een nieuwe tulpenmanie.
Natuurlijk valt er veel op de Bitcoin af te dingen. De koers is te grillig om te kunnen dienen als betaalmiddel. Ik kan me ook de angst voorstellen dat computercriminelen aan de haal gaan met Bitcoins en er is dan geen overheid of centrale bank die te hulp schiet. Maar die bescherming krijg je ook niet als je goudbelegging wegsmelt.
Over goud gesproken, aan de hoeveelheid Bitcoins is een limiet gesteld: 21 miljoen stuks. Dat is vergelijkbaar met de eindigheid van de goudvoorraad. En ik sluit dan ook niet uit dat de Bitcoin ooit de rol krijgt van een digitale gouden standaard. Je ziet nu al dat van de Bitcoin afgeleide digitale munten een stabieler koersverloop hebben. Het zou mij niet verbazen als de Bitcoin langer bij ons is dan de (ex-)centrale bankiers wenselijk vinden.
---
BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.