Rob Jansen22 nov '13 19:02

Column Rob Jansen | Grafiek van de dag

Auteur: Rob Jansen

Bovenstaande grafiek verscheen vrijdag op veel internetfora, uiteraard met bloedstollende commentaren.

Het verloop van de S&P500-index vertoont grote gelijkenis met het verloop 84 jaar geleden. Inderdaad, vlak voor de grote beurskrach.

Eerlijk gezegd lijkt me een klap als in 1929 niet erg waarschijnlijk, en wellicht komt er een 'gewone' correctie. Met een koers-winstverhouding van 16,47 voor de AEX lijken aandelen me langzamerhand vrij prijzig te worden.

Hoewel de groeiperspectieven voor de Amerikaanse economie beter zijn dan voor de eurozone, is de AEX duurder dan de Dow Jones. Kanttekening is wel dat de bedrijven in de AEX niet alleen Nederland, maar zelfs de eurozone vaak overstijgen.

Maar de kracht van het beeld (we gaan 1929 overdoen) blijft sterk. De eindejaarsrally lijkt op zijn laatste benen te lopen: het jaarrecord wordt met steeds kleinere stapjes opgeschroefd. De 400-puntengrens is nog steeds niet geslecht.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dinsdag en vrijdag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen