Rob Jansen26 apr '12 19:03

Column Rob Jansen | De Jager levert een huzarenstukje

Auteur: Rob Jansen

Nederland lijkt te ontsnappen aan een blamage in Europa. Geert Wilders liet het kabinet vorige week klappen, omdat hij ontevreden was over de bezuinigingen.

De eis van Europa is dat ons begrotingstekort in 2013 niet meer dan 3 procent bedraagt. Met het akkoord dat vanmiddag is gesloten, halen we dat doel.

D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn daarmee over hun schaduw heengestapt, en over de PvdA. Want die laatste partij doet niet mee. Een gemiste kans voor de sociaaldemocraten, want er is en de krap twee dagen overleg veel bereikt door minister De Jager.

De AOW gaat versneld omhoog, de werkgever betaalt de eerste 6 maanden WW van ontslagen werknemers, de hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt en nog veel meer. In deze plannen zitten veel meer structurele maatregelen om de economie te hervormen dan in het plan waarop het kabinet is gevallen.

Dit plan geeft hoop voor de toekomst. De Jager zou de winst op zijn succes kunnen verzilveren, als hij zich kandidaat zou stellen voor het CDA. Ik denk dat hij die partij een forse zetelwinst zou kunnen bezorgen, en het politieke midden weer een plaats geven. Het is te hopen dat hij, net als zijn nieuwe gedoogpartners, over zijn schaduw heenstapt en een belangrijke rol in de Nederlandse politiek blijft spelen.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen