Rob Jansen2 jul '13 18:00Aangepast op 2 jul '13 18:58

Column Rob Jansen | Communiceren kun je leren

Auteur: Rob Jansen

RTL-Z heeft vandaag de hand weten te leggen op een wel heel markante brief. In die brief krijgt de Rabobank toestemming om 33 miljoen euro aan bonussen uit te keren. Lijkt heel veel, maar het bedrag wordt verdeeld over 53 topmanagers van Robeco.

Beleggingsmaatschappij Robeco is gisteren definitief door de Rabobank verkocht aan het Japanse Orix. De bonus is een “aanblijfbonus” om ervoor te zorgen dat het bedrijf niet leegloopt na de overname. In dat licht bezien is het vreemd dat alleen de Rabobank voor de bonus opdraait, en niet de Japanners.

Nu zijn dergelijke bonussen niet ongebruikelijk in het bedrijfsleven, en ik gun het de Robeco-managers van harte. Maar een niet onbelangrijk detail is dat het volgens de regels van De Nederlandse Bank niet mag.

DNB spreekt in de uitgelekte brief van een “bijzonder geval, eenmalig en sans prejudice”. In gewoon Nederlands betekent dat laatste dat deze toestemming geen voorbeeld is voor toekomstige gevallen. Ik vraag me af of een rechter zal toestaan dat DNB de Rabobank hier wel toestemming voor geeft, en een andere partij niet.

Minister Dijsselbloem van Financiën spreekt terecht van een dubieus besluit van DNB. De centrale bank moet op zijn minst uitleggen waarom er een uitzondering is gemaakt op de eigen beloningsregels. Maar helaas, DNB had niet de moed om op zender toe te lichten waarom deze bonus is geaccepteerd.

Daarmee is de kous nog niet af, want Dijsselbloem wil tekst en uitleg van DNB. Hopelijk wordt daarmee iets wat eigenlijk onder de tafel geregeld is, toch nog openbaar. Wordt vervolgd!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen