Rob Jansen5 nov '13 19:20

Column Rob Jansen | Is het glas halfvol of halfleeg?

Auteur: Rob Jansen

Volgend jaar komt de groei in de Europese Unie langzaam op gang, en in Nederland nog wat langzamer dan in de meeste andere landen. Eurocommissaris Olli Rehn kwam vandaag met sombere ramingen voor de Eurozone.

Sinds Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, zich onlangs positief uitliet over de Nederlandse economie, zijn veel economen over hem heen gevallen. Zij zullen hun gelijk halen uit het rapport dat de Commissie vandaag publiceerde.

Toegegeven: de economie is erg fragiel en het herstel zal erg langzaam gaan. Wat dat betreft zitten veel landen in hetzelfde schuitje als Nederland. De inkomsten stijgen niet, de consumptie kromp de afgelopen twee jaar, de pensioenen staan onder druk.

Maar op de woningmarkt lijkt de situatie te stabiliseren, het consumentenvertrouwen zit in de lift, net als het producentenvertrouwen in de maakindustrie. Op een gegeven moment ga je daar iets van terugzien in de economische groei.

De vraag is natuurlijk wanneer we het omslagpunt bereiken. Het is te hopen dat het glas 14 november, als het CBS de groei over het derde kwartaal publiceert, halfvol is. Dan kunnen we met een roze bril naar de toekomst kijken.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dinsdag en vrijdag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen