Rob Jansen3 apr '12 18:50

Column Rob Jansen | Wat willen de vakbonden met Nederland?

Auteur: Rob Jansen

De vakbeweging is in beweging, maar het is de vraag welke kant de bonden op gaan. Het kabinet bereidt een bezuinigingspakket voor dat iedereen in Nederland zal raken.

Hoe de vakbonden zich gaan opstellen in de discussie met werkgevers is onduidelijk.

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes wil de nullijn: geen salarisverhoging voor werknemers. De productiviteit in Nederland is relatief laag en de lonen relatief hoog. Het CNV heeft zich min of meer akkoord verklaart met het standpunt van Wientjes.

De FNV kan moeilijker tot een oordeel komen. Begrijpelijk, want die club lijkt in totale verwarring. Omdat de aangesloten bonden verschillende opvattingen hebben over hoe Nederland (en het pensioenstelsel) er uit moet zien, wordt de hele organisatie op de schop genomen. Anders dan het CNV, durft de FNV geen vuile handen te maken. Ze zijn bang dat ze teveel vereenzelvigd worden met het bezuinigingsbeleid van het kabinet.

Het zou beter zijn als de vakbeweging constructief meedenkt over de oplossingen voor de economische crisis waar Nederland in zit. De bonden hebben weinig aansluiting bij steeds grotere delen van de arbeidsmarkt. ZZP’ers zijn zelfstandige “werknemers” die denken als ondernemers. De bonden doen er goed aan te kiezen voor een beleid waarvan de meeste werknemers toch wel weten dat het onvermijdelijk is. Misschien winnen ze daar op langere termijn ook meer leden mee.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen