Rob Jansen7 jun '13 20:20Aangepast op 8 jun '13 00:39

Column Rob Jansen | Redden de banencijfers de beurs?

Auteur: Rob Jansen

Beleggers keken de hele week uit naar het belangrijkste macrocijfer uit de VS: de banencijfers van mei. Met 175 duizend nieuwe banen waren ze ietsje beter dan economen hadden verwacht.

Op die cijfers won de AEX bijna 1 procent. Een mooie plus, maar niet voldoende om de week goed te maken; de AEX verloor 10 punten afgelopen week.

Waarom zijn beleggers zo opgetogen over zulke niet-schokkende cijfers? Dat heeft alles te maken met de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Die is, in tegenstelling tot de ECB, ook verantwoordelijk voor de werkgelegenheid.

Een van de redenen waarom de beurzen sinds 22 mei in een dalende trend zitten, is de onrust die Ben Bernanke, president van de FED, heeft gehint op het terugraaien van de stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie.

175 duizend nieuwe banen is niet genoeg voor de Fed om op korte termijn minder geld in de economie te pompen. Daarvoor wil Bernanke eerst vier maanden op rij een toename van 200 duizend banen per maand zien. Zo ver is het voorlopig nog niet.

Het is ook helemaal de vraag of met deze vrijdagse stijging van de AEX de trend wordt gekeerd. Fundamenteel is er niet veel veranderd in de VS, en in Europa lijkt de crisis zich eerder te verdiepen dan te verdwijnen.

Daar komt bij dat het Duitse Constitutionele Hof volgende week een belangrijke uitspraak zal doen. Het toetst de belofte van de ECB om de euro koste wat kost te redden, aan de Duitse grondwet. Komt er een Duits “nein”, dan kan het nog een onrust weekje worden op het Damrak en andere Europese beurzen.

Gerelateerde artikelen