Rob Jansen11 jun '13 23:14

Column Rob Jansen | De ECB in de beklaagdenbank

Auteur: Rob Jansen

De beurzen zijn vandaag onrustig: de Japanse centrale bank neemt geen extra maatregelen. Bovendien loopt de lange rente in Europa op, wat de aandelenkoersen verder onder druk zet. Maar op de achtergrond speelt ook een rechtszaak tegen de ECB bij het Constitutionele Hof in Karlsruhe.

Het Hof onderzoekt de belofte van de ECB om alles te doen om de euro te redden, mocht dat nodig zijn. Ook wel bekend onder de naam Outright Monetary Transactions Program (OMT). Mocht de ECB dat programma starten, dan kan dat veel geld kosten. Sommige Duitsers denken dat het OMT in strijd is met de Duitse grondwet.

Vandaag en morgen zijn de verhoren, de uitspraak komt (in tegenstelling van wat ik vrijdag schreef) niet deze week maar pas over een paar maanden, na de Duitse parlementsverkiezingen. Want Merkel mag natuurlijk niet in de wielen gereden worden.

De vraag is of beleggers echt zo bevreesd moeten zijn voor de uitspraak van het Hof. Alleen al de aankondiging van het OMT heeft rust gebracht op de financiële markten. Ook al zegt het Hof niet te kijken naar het succes van het OMT, het rechtscollege heeft tot op heden de Europese integratie nooit echt in de weg gezeten. Frankfurt en Karlsruhe liggen dichter bij elkaar dan de meeste beleggers vrezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen