Rob Jansen6 dec '11 19:53

Column Rob Jansen | Let’s shoot the messenger

Auteur: Rob Jansen

Op de waarschuwing van Standard & Poor’s dat ook de sterkste landen in de eurozone in gevaar komen, reageerden politici heftiger dan beleggers. De AEX leverde een fractie in en de rentes in Europa bleven redelijk liggen.

Als de crisis in Europa niet snel wordt opgelost, heeft dat grote gevolgen voor landen die nu nog een triple-A status hebben. Daarmee komt de kredietstatus van landen als Nederland en Duitsland direct in gevaar.

Opvallend is dat zowel de Nederlandse als de Duitse minister van Financiën er redelijk kalm onder blijft. Zij zien het als een aansporing om aanstaande vrijdag extra hun best te doen om de schuldencrisis aan te pakken.

Zorgwekkend is dat het ook verongelijkte reacties oproept. Bijvoorbeeld van Jean Claude Junker, voorzitter de eurozone. Hij vindt de waarschuwing overtrokken en oneerlijk. Michel Barnier, eurocommissaris voor de Interne Markt, had liever gezien dat Standard & Poor’s de top eind deze week had afgewacht. Het zijn reacties die je van kleine kinderen verwacht.

De topontmoeting deze week wordt zeker niet de top der toppen, zei minister De Jager vandaag. Maar wel een hele belangrijke! Als het aan Duitsland ligt, komen er automatische sancties als landen hun begroting niet op orde hebben. EU-president Herman van Rompuy probeert dat nu alweer af te zwakken.

Of Nederland minder kredietwaardig wordt, hangt ervan af of de rekkelijken het winnen van de dogmatici. Laten we hopen dat die laatste meer gewicht in de schaal leggen. Zo niet, dan gaan de rentelasten voor Nederland echt omhoog.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen