Rob Jansen21 nov '12 18:54

Column Rob Jansen | Grieken aan het lijntje gehouden

Auteur: Rob Jansen

Een verrassing is het niet, dat de ministers van Financiën het niet eens zijn geworden over Griekenland. Ze worstelen immers al tweeënhalf jaar met de schuldencrisis.

Het vannacht gestaakte overleg mislukte, omdat de problemen “gecompliceerd” zijn.

Goh, daar zijn nu dus achter. Een eerlijker antwoord was geweest: we weten wat we moeten doen om Griekenland te helpen, maar we willen er niet voor betalen. Onze herverkiezing is belangrijker dan het belang van de eurozone.

Ik begin begrip te krijgen voor de Griekse oppositie, die vindt dat het land vernederd wordt. Griekenland kan alleen geholpen worden met verdere schuldverlichting, het IMF heeft dat goed in de gaten. Na de afschrijving door banken op hun Griekse leningen is het nu de beurt aan de landen en de ECB.

In 2020 mag de Griekse schuld niet groter zijn dan 120 procent van het BBP. Dat vindt het IMF, de EU wil de Grieken tot 2020 de tijd geven. Als het IMF zijn zin krijgt, moet er echt afgeschreven worden. Het is jammer voor de Grieken dat de EU daar zo tergend lang de tijd voor neemt.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen