Rob Jansen2 nov '12 13:48

Column Rob Jansen | Zorgelijke start Rutte II

Auteur: Rob Jansen

De commotie over de verhoging van de zorg is groot en zal nog wel een tijd aanhouden. Een werkend echtpaar met beiden een modaal inkomen en twee kinderen (zoals ondergetekende) mag per maand honderden euro’s extra aftikken voor de zorgpremie.

De kinderbijslag en de toeslag voor kinderopvang gaan ook nog eens omlaag. Tel uit je verlies.

Ik zou er een klein beetje minder moeite mee hebben als die lastenverzwaring direct zou bijdragen aan het verminderen van het begrotingstekort. Maar helaas: het gaat vooral om een inkomensnivellering die lage inkomens ten goede komt. Zij betalen het minst voor de zorg, maar maken er relatief het meeste gebruik van.

Waar je in het regeerakkoord niets over leest is: hoe krijgen we de economie weer aan de praat? Particulieren hebben relatief veel schulden, vooral hypotheekschuld. Door de aftrek te beperken, wat op zich niet slecht is, zullen huizenbezitters meer gaan aflossen. En dus nog minder consumeren.

Banken hebben een veel te grote hypotheekportefeuille. Lange termijn vorderingen die ze met kortlopende leningen financieren, omdat ze maar moeilijk toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Als gevolg daarvan staat de kredietverlening aan het bedrijfsleven onder druk.

Het is teleurstellend dat het kabinet daar geen sterke visie op heeft, maar wel de zorgpremie dramatisch verhoogt zonder dat die verhoging bijdraagt aan terugdringing van het tekort. We mogen blij zijn dat er nog een Eerste Kamer is die deze plannen kan tegenhouden.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen